YouTube suspendovao nalog američkog senatora zbog tvrdnji da vakcine protiv COVID-19 nisu sigurne

YouTube suspendovao nalog američkog senatora zbog tvrdnji da vakcine protiv COVID-19 nisu sigurne

YouTube suspendovao nalog američkog senatora zbog tvrdnji da vakcine protiv COVID-19 nisu sigurne

YouTube nalog senatora Johnsona je bio suspendovan i u junu ove godine kada je promovisao upotrebu lijekova protiv koronavirusa koji nisu preporučeni od strane zdravstvenih institucija.

foto: pixabay

YouTube je na sedam dana suspendovao nalog američkog republikanskog senatora Rona Johnsona zbog objavljivanja videa u kojem tvrdi da vakcine protiv koronavirusa nisu sigurne čime su prekršena pravila objavljivanja o koronavirusu na toj platformi, piše Newsweek.

U pomenutom videu prikazana su dešavanja sa okruglog stola gdje je Johnson ukazivao na brojke iz baze podataka za prijavu reakcija na vakcine-Sistema za prijavu štetnih učinaka vakcina (VAERS), a Newsweek piše da su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti naveli da ti podaci zapravo ne znače da je vakcina prouzrokovala neki zdravstveni problem jer prijave VAERS-u može svako podnijeti.

U saopštenju Johnsona se navodi da je riječ o cenzuri ističući pitanja poput toga zašto nije moguće diskutovati o štetnim efektima vakcine ili dozvoliti onima koji su imali negativna iskustva sa vakcinama da ispričaju svoju priču i omogućiti medicinskim ekspertima da daju drugo mišljenje.

Pravila YouTubea je osim Johnsona prekršila još jedna osoba iz videa koja je tokom istog okruglog stola rekla da vakcine protiv koronavirusa ne sprečavaju smrt, a Newsweek piše da YouTube osim dezinformacija o koronavirusu, zabranjuje i sadržaj koji je u suprotnosti sa preporukama zdravstvenih institucija ili može prouzrokovati štetu.

Iz YouTubea su rekli da je od cijelog snimka, na toj platformi ostala dostupna kraća verzija spornog videa, a navodi se da ukoliko pravila YouTubea budu ponovo prekršena u roku od 90 dana, Johnsonu prijeti suspenzija na dvije sedmice, dok bi treće kršenje u tom vremenskom periodu moglo značiti i trajno uklanjanje naloga.

Prema pisanju Independenta, Johnson je i ranije bio optužen zbog širenja teorije zavjere, propagande i drugih dezinformacija tokom pandemije i nereda koji su se u januaru 2021. dešavali u Capitol Hillu, kao i tokom održavanja američkih predsjedničkih izbora prošle godine.

Njegov nalog na YouTubeu je bio suspendovan i u junu ove godine kada je, kako je pisao Independent, Johnson objavio video u kojem je promovisao upotrebu lijekova hidroksiklorokin i ivermektin protiv koronavirusa koji nisu preporučeni od strane lokalnih zdravstvenih institucija, kao ni Svjetske zdravstvene organizacije. Ivermektin, kako se navodi, nije antivirusni lijek i koristi se protiv liječenja parazita i nekih kožnih oboljenja, dok hidroksiklorokin predstavlja lijek protiv malarije.

Zbog tvrdnje da je lijek hidroksiklorokin potpuno djelotvoran u liječenju od koronavirusa, Facebook je prošle godine obrisao video predsjednika Brazila, a zbog predstavljanja ovog lijeka, kao djelotvornog protiv koronavirusa novčanom kaznom od 25 hiljada funti kažnjen je i kršćanski TV kanal LoveWorld.

Izvor: Newsweek, Independent

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.