WhatsApp traži način da se bori protiv lažnih vijesti

WhatsApp traži način da se bori protiv lažnih vijesti SPOROVOZNO

WhatsApp traži način da se bori protiv lažnih vijesti

Poteškoću u pronalasku načina za borbu protiv lažnih vijesti predstavlja "end-to-end" sistem enkripcije.
 
Foto: Pixabay
 
Popularna aplikacija za slanje poruka WhatsApp objavila je da pokušava pronaći način za zaustavljanje širenja lažnih vijesti putem svoje platforme u Indiji. U toj zemlji, WhatsApp ima preko 200 miliona korisnika, što je njihovo najveće tržište.
 
Softverski inžinjer kompanije, Alan Kao, izjavio je kako je situacija „kompleksna“ zbog enkripcije poruka na toj platformi koja ne dopušta nikome, osim pošiljaocu i primaocu poruke, da vidi sadržaj.
 
„Definitivno ne želimo da vidimo lažne vijesti na našoj platformi, a kompleksan je problem odrediti šta je lažno, a šta nije. Zbog enkripcije, ne možemo pročitati sadržaj poruka“, rekao je Kao i dodao da kompanija preduzima više koraka, uključujući i edukaciju korisnika kako bi im objasnili da je potrebno provjeriti autentičnost sadržaja prije nego što ga podijele na platformi.
 
U aprilu prošle godine, WhatsApp je predstavio “end-to-end” sistem enkripcije kako bi zaštitio konverzaciju miliona svojih korisnika od hakera i režima. Kritičari smatraju da je takav potez od WhatsAppa napravio idealnu platformu za širenje lažnih vijesti i propagande zbog nemogućnosti nadzora.
 
Izvor: Gadgets