WhatsApp na meti evropskih regulatora zbog dijeljenja korisničkih podataka

Whatsapp na meti evropskih regulatora zbog dijeljenja korisničkih podataka

WhatsApp na meti evropskih regulatora zbog dijeljenja korisničkih podataka

Radna grupa za privatnost u EU, po nazivom Article 29, izdala je upozorenje WhatsAppu zbog nerazriješenih pitanja dijeljenja korisničkih podataka sa Facebookom.

WhatsApp korisnicima mora na jasan način saopštiti da se njihovi podaci dijele sa Facebookom i način na koji se to trenutno radi je "nejasan i nedovoljan", kaže se u pismu koje je, godinu dana nakon izvorne opomene, WhatsAppu uputila radna grupa Article 29. 

Popularna aplikacija za razmjenu poruka, koja ima više od 1.3 milijardi aktivnih korisnika, prošle je godine promijenila svoju politiku privatnosti i počela dijeliti korisničke brojeve telefona i druge informacije sa Facebookom, što je privuklo kritike javnosti i oštre reakcije regulatora i organizacija za digitalna prava i rezultiralo prestankom dijeljenja podataka za korisnike iz EU. 

Grupa Article 29 je naglasila da dijeljenje korisničkih podataka sa Facebookom, koji je vlasnik WhatsAppa od 2014. godine, nije dobrovoljno nego na bazi "uzmi ili ostavi", što znači da korisnici ili pristanu na dijeljenje podataka ili ne mogu koristiti aplikaciju.

Nova EU zakoni o privatnosti, koji na snagu stupaju u maju 2018. godine, regulatornim tijelima Evropske unije će omogućiti da tehnološke kompanije globe u iznosima do četiri posto njihovog ukupnog prihoda.

Izvor: Digital Watch, Reuters