VZS izražava zabrinutost zbog učestalih napada na novinare u BiH

VZS izražava ozbiljnu zabrinutost zbog učestalih napada na novinare u BiH

VZS izražava zabrinutost zbog učestalih napada na novinare u BiH

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH objavila je saopćenje za javnost u kojem izražava zabrinutnost zbog napada na novinare u Bosni i Hercegovini. Saopćenje objavljeno na službenoj stranici Vijeća za štampu prenosimo u cjelosti.

"Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih napada na novinare od strane političara i javnih dužnosnika i onemogućavanje slobodnog medijskog izvještavanja Komisija apelira na sve nadležne institucije da novinarima omoguće nesmetan rad, slobodu informiranja i argumentirane javne kritike!

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH održala je 65. sjednicu na kojoj je razmatrano 11 žalbi pristiglih u posljednjih mjesec dana: 2 žalbe su prihvaćene, jer je u člancima na koje su uložene žalbe utvđeno kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH, a 9 žalbi nije prihvaćeno, u skladu sa zaštitom prava novinara na slobodno izvještavanje i predočavanje istinitih informacija javnosti.

Članovi Žalbene komisije su na kraju sjednice diskutirali o nedavnim događajima i verbalnim napadima na novinare i novinarke, te o uskraćivanju informacija novinarima. Tim povodom, Žalbena komisija izdaje sljedeće saopćenje za javnost: Zabrinjavajući su sve učestaliji napadi političara i javnih dužnosnika na novinare i medijske djelatnike.

Ti napadi nisu samo verbalni, već se sprovode i kroz zloupotrebu institucija sistema. Također je krajnje zabrinjavajuće što na takve istupe političara i javnih dužnosnika ne reagiraju predstavnici vlasti i političkih partija, ministarstva pravde i tužilaštva.

Međunarodnim konvencijama je propisano da je obaveza novinara da, u interesu javnosti, u ovom slučaju - građana BiH, propituju i izvještavaju o svim relevantnim događajima, kao i da neometano istražuju sve teme koje su od općeg, javnog značaja.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apelira na sve nadležne institucije da novinarima omoguće nesmetan rad, slobodu informiranja i argumentirane javne kritike!

Komisija posebno apelira na tužilaštva na svim nivoima, da procesuiraju vinovnike napada i sve one koji onemogućavaju novinare i novinarke da na dostojanstven način obavljaju svoje dužnosti."