Vratiti medije i novinarstvo u službu javnosti

Vratiti medije i novinarstvo u službu javnosti

Vratiti medije i novinarstvo u službu javnosti

Centar za istraživačko novinarstvo Hrvatske (CIN) predstavio je u riječkom hotelu Bonavia knjigu ''Značaj medijskog integriteta'' kojom se, kroz rezultate dvogodišnjeg istraživanja na području Hrvatske i susjednih zemalja jugoistočne Europe, pokušava ukazati na prepreke demokratskom razvoju medijskih sistema u tim zemljama, putem mapiranja koruptivnih odnosa i praksi u medijskom prostoru.

Foto: Media Observatory

Na predstavljanju knjige o temi ''Kako vratiti medije i novinarstvo u službu javnosti'' raspravljali su Brankica Petković, koordinatorica projekta Medijski opservatorij istočne Europe, Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), Branko Mijić, kolumnist i bivši glavni urednik Novog lista, te Saša Leković, urednik hrvatskog izdanja knjige.

''Mediji koji ne služe javnom interesu su koruptivni. U medijima su nerijetko uspostavljeni incestuozni odnosi s političkim i ekonomskim sistemom koji su se posve otrgli kontroli i demokratskim procesima'' kazala je Petkovićeva.

''Mediji su oteti javnosti. Često je upitno tko je stvarni vlasnik medija, pri čemu se to pitanje postavlja s pravom zbog zajedničkog utjecaja političara, tajkuna, banaka i oglašivača i formalnih vlasnika'', naglasio je Leković.

Zakoni su nedorečeni, nadovezao se Mijić, koji je naveo primjer smanjenja PDV-a za dnevne novine, pod uvjetom da moraju imati redakcijski statut. Mijić je naveo kako je intencija možda i bila dobra, no zbog nedorečenosti propisa u praksi statuti redakcija ne služe ničemu. ''Kada sam smijenjen s mjesta glavnog urednika, uprava je ponudila obrazloženje koje se, među ostalim, kosi i s odredbama Statuta redakcije u Novom listu. Kada sam se Ministarstvu kulture požalio na tu činjenicu i tražio da reagira, iz ministarstva je potvrđeno da su prekršene odredbe Statuta, ali i da ministarstvo nema ingerencija za sankcioniranje takvog ponašanja uprave''.

''Sudska represija prema novinarima je u porastu u zadnje dvije godine. Novinari su, osim što su izloženi tužbama i sudskim procesima zbog obavljanja svog posla, sve češće primorani sami snositi troškove takvih procesa i eventualnih odšteta, umjesto da to čini izdavač'' kazao je Duka, upozorivši i na čest problem izostanka bilo kakve solidarnosti među samim novinarima.

U zaključku rasprave konstatirano je kako se navedeni problemi neće brzo niti lako riješiti, te da je potrebno provesti temeljitu reformu i to od globalne do lokalne razine. 

Izvor: HND, Novi list