Vijetnam zabranjuje diskusije vijesti na društvenim mrežama

Vijetnam zabranjuje diskusije vijesti na društvenim mrežama

Kontroverzni Dekret 72 stupio je na snagu proteklog vikenda u Vijetnamu i sve aktivnosti prenošenja i dijeljenja vijesti putem društvenih mreža učinio protivzakonitim.

Foto: Reuters, Alfonso Le

Prema kontroverznoj odluci, koja je izazvala kritike udruženja za ljudska i medijska prava, te međunarodnih institucija, Vijetnam je u nedjelju, 31.8.2013. počeo sa provođenjem zabrane dijeljenja vijesti na društvenim mrežama i navođenja vanjskih izvora vijesti na blogovima. Dekret 72, čiji je cilj zaustavljanje "širenja materijala koji šteti državnoj sigurnosti", toliko je široko formulisan da pokriva linkanje na blogove i sajtove koji vijesti prikupljaju iz više izvora i citiranje i diskusiju izvora sa društvenih mreža, te u suštini zabranjuje dijeljenje vijesti na društvenim mrežama poput Facebooka, koji u Vijetnamu ima oko 12 miliona korisnika.

Korisnici društvenih mreža sadržaje trebaju održavati strogo ličnim, a od stranih se web sajtova zahtjeva da imaju barem jedan server u Vijetnamu, kako bi vlada imala veću kontrolu nad njihovim sadržajem. Međunarodne organizacije za odbranu medijskih i ljudskih prava uredbu nazivaju "besmislenom i izrazito opasnom", te naglašavaju da se kosi sa UN-ovom odlukom o slobodi izražavanja na internetu.

Vijetnam se na listi zemalja sa najgorim internet slobodama prošle godine našao na osmom mjestu, a prema podacima Reportera bez granica, u ovoj zemlji je do sada uhapšeno 35 blogera.

Izvor: The Daily Dot, Quartz, Time