UN: Assangeu treba biti omogućeno slobodno kretanje

UN: Assangeu treba biti omogućeno slobodno kretanje

UN: Assangeu treba biti omogućeno slobodno kretanje

Radna skupina Ujedinjenih nacija donijela je odluku da je Julian Assange "samovoljno u pritvoru" u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, i da švedske vlasti moraju okončati "oduzimanje njegove slobode kretanja".
 
Švedska i Velika Britanija trebale bi Assangeu nadoknaditi štetu zbog stavljanja u pritvor, navodi se u jučer objavljenom izvještaju Ujedinjenih nacija, kao i da te dvije države moraju garantovati njegovu sigurnost i fizički integritet, kako bi se olakšalo ostvarivanje njegovog prava na slobodu kretanja.
 
Assangeov pravni tim podnio je žalbu radnoj skupini UN-a 2014. godine, izražavajući stav da je boravak u ambasadi ostavio značajne posljedice na njegovo zdravlje.
 
WikiLeaks je na svom Twitter profilu ranije objavio Assangeovu poruku u kojoj kaže da bi mu trebalo biti dopušteno napuštanje ambasade u slučaju da Radna skupina za pitanja samovoljnih pritvaranja odluči u njegovu korist, ali je iz Švedske već stigla poruka da će zaključci UN-a biti odbačeni i da će i dalje zahtijevati izručenje.
 
Ipak, Assangeovi advokati se nadaju da bi odluka mogla dovesti do pritiska i promjene takvog stava.
 
 
Assangea, koji se u ambasadi Ekvadora u Londonu, nalazi od juna 2012. godine, švedsko tužilaštvo tereti za silovanje, ali se osnivač WikiLeaksa plaši da bi, ukoliko se vrati u Švedsku, mogao biti optužen zbog objavljivanja tajnih dokumenata, kao i da bi uslijedilo njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.
 
„Ići protiv odluke, značilo bi ići protiv Ujedinjenih nacija, i njihovog tumačenja ljudskih prava. U tom slučaju, na švedskim tužiocima bi bilo da odbace svoju odluku i povuku evropski nalog za hapšenje,“ izjavio je Per Samuelsson, Assanegov advokat.