Udruženje stranih novinara traži hitan pristup Pojasu Gaze za međunarodne medije

Udruženje stranih novinara traži hitan pristup Pojasu Gaze za međunarodne medije

Udruženje stranih novinara traži hitan pristup Pojasu Gaze za međunarodne medije

Ulazak stranih novinara prekinuo bi ograničen i kontrolisan pristup Pojasu Gaze koji traje već 10 sedmica.

Foto: Pixabay

Upravni odbor Udruženja stranih novinara (FPA) iz Jerusalema podnio je u ponedjeljak peticiju izraelskom Vrhovnom sudu u kojoj se traži da se obezbijedi hitan pristup Pojasu Gaze za strane medije.

Iz ovog udruženja navode da su, po tom pitanju, do sada upućivali zahtjeve Uredu za štampu izraelske vlade (GPO), izraelskoj vojsci i ministarstvu odbrane te zemlje, ali da nisu dobili “nikakav suštinski odgovor”.

“Sloboda štampe je osnovno građansko pravo u demokratskom društvu. Također vjerujemo da je u javnom interesu dobiti potpuniju sliku stanja unutar Gaze nakon 10 sedmica izuzetno ograničenog i visoko kontroliranog pristupa. Izraelska vojska je nekim novinarima dozvolila da se ukrcaju s trupama u Gazi, ali to ne dozvoljava pristup područjima gdje vojnici nisu prisutni”, navode iz FPA.

Iz FPA ističu da je nedavni sporazum izraelske vlade kojim je bio dozvoljen ulazak humanitarne pomoći u Gazu iz Izraela pokazatelj da bi ulazak međunarodnih medija u Pojas Gaze mogao biti omogućen, uprkos sigurnosnim izazovima.

Stranim novinarima trenutno nije dozvoljen ulazak u Pojas Gaze, a Izrael je 13. novembra blokirao pristup libanskom televizijskom kanalu Al Mayadeen na području Izraela i okupiranih palestinskih teritorija iz „sigurnosnih razloga“. Međunarodna federacija novinara je tada oštro osudila ovu odluku i pozvala Izrael da prestane koristiti nacionalnu sigurnost kao izgovor za cenzuru medija.

Osim toga, izraelska vojska je krajem oktobra saopštila međunarodnim novinskim agencijama Reutersu i France-Presseu (AFP) da ne može garantovati sigurnost njihovim novinarima u Pojasu Gaze. Iz Međunarodne federacije novinara su nakon toga osudili izjavu izraelske vojske i podsjetili ih da međunarodno pravo zahtijeva od svih zaraćenih strana da štite civile, posebno novinare.

Iz Udruženja stranih novinara se nadaju da će upućena peticija potaknuti izraelsku vladu da odobri pristup međunarodnim medijima u Pojas Gaze.

Udruženje stranih novinara predstavlja novinare koji rade za međunarodne medijske organizacije koji izvještavaju iz Izraela, Zapadne obale i Pojasa Gaze. Riječ je oko 370 novinara iz 130 medija koji djeluju u više od 30 zemalja.

Izvor: FPA