Ubijen četvrti meksički novinar od početka 2022.

Ubijen četvrti meksički novinar od početka 2022.

Ubijen četvrti meksički novinar od početka 2022.

Smrt Roberta Toleda je četvrto ubistvo novinara u Meksiku u mjesec dana.
 
foto: Pixabay
 
Advokata Roberta Toleda, koji je uz taj posao izvještavao i za list Monitor Michoacán, ubila su trojica naoružanih napadača na parkingu ispred advokatske firme u kojoj je radio u meksičkom gradu Zitacuaro. Njegova smrt je četvrto ubistvo novinara u Meksiku u mjesec dana.
 
„Razkrivanje korupcije dovelo je do smrti jednog od naših kolega”, rekao je Armando Linares, direktor lista Monitor Michoacán.
 
„Jedan od naših kolega je izgubio život zbog troje ljudi koji su ga ubili na kukavički način. Ne nosimo oružje. Imamo samo olovku i svesku da se branimo”, dodao je Linares.
 
Rekao je i da su zaposleni u tim novinama dobijali prijetnje putem aplikacija WhatsApp i Messenger.
 
„Nikoga na vlasti nije briga za novinarstvo, osim ako im ono ne pomaže da ostanu na vlasti. Nemojmo se zavaravati”, napisao je na Twitteru Rafael Cabrera, istraživački novinar.
 
Portparol meksičke vlade Jesús Ramírez Cuevas prvobitno je osudio ubistvo 55-godišnjeg Roberta Toleda objavom na Twitteru gdje je kazao kako će se raditi na ovome ubistvu kako bi se razjasnio slučaj, kao i da “brane slobodu izražavanja i pravo na informacije”, nakon čega je objavio još jedan tweet u kome je napisao da je Toledo radio kao asistent u advokatskoj firmi, a ne kao novinar.
 
Podsjetimo, meksička novinarka Lourdes Maldonado López ubijena je prije nekoliko dana iz vatrenog oružja u gradu Tijuana.
 
Prije njene smrti, u 2022. godini ubijena još dva novinara. Drugi novinar iz Tijuane Alfonso Margarito Martinez Esquivel ubijen je 17. januara, a 10. januara u Veracruzu je pronađeno tijelo Joséa Luisa Gamboe.
 
Komitet za zaštitu novinara zabilježio je 32 medijska radnika koja su ubijena u Meksiku od decembra 2018. godine, ne računajući ovaj posljednji slučaj ubistva Toleda. Najviše su ugroženi lokalni novinari koji istražuju veze između politike i organiziranog kriminala.
 
Novinari u Meksiku su prošle sedmice organizovali proteste u više od deset meksičkih gradova nakon ubistva Maldonado.
 
Komitet za zaštitu novinara rangirao je Meksiko kao najsmrtonosniju zemlju na svijetu za novinare u 2021. godini. Pored ubijenih, 15 novinara se i dalje vodi kao nestalo u Meksiku.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.