Ubijena televizijska novinarka u Meksiku

Nasilje u Meksiku: Treći novinar ubijen u manje od mjesec dana

Ubijena televizijska novinarka u Meksiku

Maldonado López je bila registrovana u programu meksičke vlade za zaštitu novinara.
 
foto: Pixabay
 
Meksička novinarka Lourdes Maldonado López ubijena je iz vatrenog oružja u Tijuani, gradu koji graniči sa Sjedinjenim Američkim Državama u meksičkoj državi Baja California, a Komitet za zaštitu novinara (CPJ) poziva meksičke vlasti da odmah temeljito istraže ubistvo ove veteranke novinarstva.
 
CPJ podsjeća da su prije Maldonado u 2022. godini ubijena još dva novinara. Drugi novinar iz Tijuane, Alfonso Margarito Martinez Esquivel, ubijen je 17. januara, a 10. januara u Veracruzu je pronađeno tijelo Joséa Luisa Gamboe.
 
Prema navodima BBC-a, mnogi od ubijenih novinara pisali su o korupciji ili o narko kartelima.
 
“Brutalno ubistvo Lourdes Maldonado je užasavajuće, posebno s obzirom na to da meksički novinari nisu ni imali vremena da procesuiraju prošlosedmično ubistvo fotografa Margarita Martíneza”, rekao je Jan-Albert Hootsen, predstavnik CPJ-a za Meksiko. 
 
“Kontinuirana brutalnost prema novinarima u ovoj zemlji direktna je posljedica nespremnosti i nesposobnosti vlasti da se bore protiv nekažnjivosti koja podstiče ova ubistva”, dodao je.
 
Hiram Sánchez, tužilac ureda državnog tužioca Baja California, rekao je da je novinarka napadnuta oko 19:00 sati po lokalnom vremenu u automobilu ispred svoga stana u četvrti Santa Fe u Tijuani.
 
Maldonado je i ranije bila napadnuta zbog svog rada te je bila registrovana u programu meksičke vlade za zaštitu novinara.
 
Sánchez je rekao CPJ-u da postoje dokazi da su najmanje tri muškarca učestvovala u napadu. Dodao je da istražitelji još uvijek traže moguće snimke kamera i ostale dokaze kako bi utvrdili kojim oružjem je ubijena. 
 
Tijuana je jedan od najnasilnijih gradova u Meksiku. Statistike pokazuju da su samo prošle godine u tome gradu ubijene najmanje 1.932 osobe, sa prosjekom od više od pet žrtava dnevno.
 
Sánchez je izjavio i da još nema dovoljno dokaza da se utvrdi motiv ili identitet napadača na novinarku Maldonado te je dodao da njegov ured ispituje sve moguće tragove, uključujući mogućnost da je napad povezan s njenim radom.
 
Maria Guadalupe Lourdes Maldonado López bila je novinarka u Tijuani sa dugogodišnjim iskustvom u televizijskom novinarstvu. Ranije je radila kao reporterka i voditeljica za televizijske stanice Televisa i Primer Sistema de Notícias (PSN), kao i za časopis Séptimo Día. Uglavnom je pokrivala opće vijesti i lokalnu politiku, a bila je poznata po svom žestokom i ponekad konfrontirajućem stilu izvještavanja.
 
Maldonado je nedavno počela voditi online radio emisiju Brebaje, u kojoj je također pratila lokalnu politiku i generalne vijesti. U svojim najnovijim emisijama je kritikovala i osnivanje časopisa koje su pokrenule lokalne vlasti u Tijuani, ali i ubistvo kolege Margarita Martíneza.
 
Ova novinarka je 2019. godine na pres-konferenciji zatražila od predsjednika Andrésa Manuela Lopeza Obradora “podršku, pomoć i radničku pravdu” jer se, kako je izjavila, “plaši za svoj život”. Spomenula je tada spor sa njenim bivšim poslodavcem PSN, novinskom kućom u vlasništvu Jaimea Bonille, bogatog i utjecajnog biznismena koji je postao guverner Baja California kasnije te godine.
 
Meksiko je najsmrtonosnija zemlja za novinare na zapadnoj hemisferi. Tri novinara su tamo ubijena 2021. zbog svog rada, a CPJ istražuje da li su još šest smrtnih slučajeva iz 2021. godine, kao i ovogodišnja ubistva, povezani s njihovim novinarskim radom.
 
Izvor: CPJ i BBC
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.