U Velikoj Britaniji dijeljenje šifri za streaming servise je nezakonito

U Velikoj Britaniji dijeljenje šifri za streaming servise je nezakonito

U Velikoj Britaniji dijeljenje šifri za streaming servise je nezakonito

Iz Ureda za intelektualno vlasništvo saopšteno je da je praksa dijeljenja šifri krivično djelo.
 
foto: Pixabay
 
Gledaoci u Velikoj Britaniji koji dijele svoje šifre za streaming servise poput Netflixa, Amazon Prime Video i Disney+, prema britanskom Uredu za intelektualno vlasništvo (IPO), krše zakon.
 
Prema novim smjernicama, navodi se da dijeljenje šifri krši zakone o autorskim pravima.
 
“Piraterija je glavni problem za zabavnu i kreativnu industriju”, kažu iz IPO-a. “Postavljanje fotografija s interneta na vaše društvene mreže bez dozvole, ili pristupanje filmovima, TV serijama ili sportskim događajima uživo putem uređaja za streaming kao što su Kodi kutija, ili Fire Sticks ili aplikacija bez plaćanja pretplate, predstavlja kršenje autorskih prava i možda činite kriminal”, dodaje se.
 
IPO je prvobitno eksplicitno koristio frazu “dijeljenje šifre za streaming servise” u svojim smjernicama objavljenim u ponedjeljak, ali je kasnije promijenio frazu u “pristup ... bez plaćanja pretplate”.
 
Ovaj Ured je saopštio i da je praksa dijeljenja šifri krivično i građansko djelo i da bi se oni koji to čine teoretski mogli suočiti sa krivičnim gonjenjem.
 
“Postoji niz odredbi u krivičnom i građanskom pravu koje se mogu primijeniti u slučaju dijeljenja šifri gdje je namjera da se omogući korisniku pristup djelima zaštićenim autorskim pravima bez plaćanja", rekao je glasnogovornik IPO-a.
 
“Ove odredbe mogu uključivati kršenje ugovornih odredbi, prevaru ili sekundarno kršenje autorskih prava, ovisno o okolnostima. Tamo gdje su ove odredbe predviđene u građanskom pravu, na pružaocu usluga bi bilo da poduzima radnje putem suda ako je potrebno”, dodao je.
 
BBC prenosi izjavu glasnogovornika u kojem pojašnjava da će se svaka odluka da se nekome naplati dijeljenje šifri za streaming usluge razmatrati od slučaja do slučaja, uz razmatranje individualnog konteksta i činjenica.
 
Istraživačka kompanija Digital procjenjuje da oko četvrtine britanskih pretplatnika Netflixa - oko četiri miliona - dijeli svoje šifre.
 
Na svojim počecima rasta u Velikoj Britaniji, Netflix je objavio tweet u kojem je navedeno da je dijeljenje šifri uobičajeno među prijateljima i porodicom.
 
Kada je zaustavljen rast ovog servisa, Netflix je uveo nove cijene kako bi usluga izgledala privlačnije, te odredio cijenu od 4,99 funti za Veliku Britaniju u novembru.
 
Streaming servis Netflix procjenjuje da više od 100 miliona domaćinstava pristupa njihovim uslugama besplatno širom svijeta putem dijeljenja šifri, uključujući čak četiri miliona pretplatnika u Velikoj Britaniji.
 
Ranije ove godine kompanija je objavila planove za suzbijanje ove prakse tako što će pretplatnicima ponuditi opciju dodavanja dodatnih “podračuna” ili “dodatnih članova” uz manju dodatnu mjesečnu naknadu.
 
Očekuje se da će ovaj plan, koji Netflix uvodi kao jedan od brojnih poteza za povećanje prihoda, biti predstavljen u Velikoj Britaniji sljedeće godine.
 
Prema pisanju BBC-a, Netflix nikada nije naznačio da će poduzeti bilo kakve pravne radnje u slučajevima dijeljenja šifri.
 
Takođe, BBC naglašava da za sada nema dokaza koji bi ukazivali na to da bi bilo koje policijske snage u Velikoj Britaniji pokrenule istragu o nekome zbog dijeljenja svoje šifre za streaming servis. 
 
Izvor: Guardian, BBC
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.