U okupiranom Donjecku ubijena dva ruska medijska radnika

U okupiranom Donjecku ubijena dva ruska medijska radnika

U okupiranom Donjecku ubijena dva ruska medijska radnika

Evropska i Međunarodna federacija novinara zatražile provođenje istrage za ubistva novinara portala News.ru i kamermana NTV-a.

foto: Pixabay

Novinar portala News.ru Nikita Tsitsagi i kamerman ruske državne televizije NTV Valery Kozhin ubijeni su odvojenim napadima u okupiranoj regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini 13. i 16. juna ove godine, javljaju Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ).

IFJ i EFJ oštro su osudile navedena ubistva i pozvale na provođenje hitne istrage u ovim slučajevima. Nikita Tsitsagi je, kako se navodi, ubijen 16. juna ove godine u napadu drona, dok je izvještavao iz grada Vugledar u kojem su se vodile višemjesečne borbe.

Novinar Tsitsagi je za svoj rad dobio priznanje za doprinos u pokrivanju ratnih zona za nekoliko lokalnih medija, uključujući portal Lenta.ru na ruskom jeziku i dva medija koja rade u egzilu, online magazine Novaya Vkladka i Holod.

Kamerman ruskog državnog medija NTV Valery Kozhin ubijen je 13. juna u granatiranju koje se desilo u blizini grada Horlivka. EFJ i IFJ pišu da su iz NTV, za koju je radio Kozhin, govorili o opasnostima sa kojima se suočavaju medijski profesionalci koji izvještavaju iz Ukrajine.

Iz ovog medija su naveli da su članovi njihovog tima, snimatelj Kozhin i dopisnik Alexei Ivliyev, zadobili ozbiljne povrede u ukrajinskom granatiranju i da su prebačeni u bolnicu, gdje je Kozhin preminuo.

IFJ i EFJ pozvali su sve uključene strane u ovom ratu da poštuju sigurnost i zaštite novinare koji izvještavaju iz zaraćenih područja, kako bi mogli sigurno obavljati svoj posao.  

Izvor: EFJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.