U Francuskoj privedena novinarka koja je odbila da otkrije svoje izvore

U Francuskoj privedena novinarka koja je odbila da otkrije svoje izvore

U Francuskoj privedena novinarka koja je odbila da otkrije svoje izvore

Slučaj evidentirala i organizacija MFRR koja bilježi slučajeve kršenja medijskih sloboda u državama članicama EU i zemljama kandidatima.

foto: Blast/Facebook

Francuska policija je 18. juna ove godine proizvoljno privela novinarku francuskog nezavinog portala Blast i zadražala je 32 sata u pritvoru zbog toga što je odbila otkriti svoje izvore, piše Evropska federacija novinara (EFJ).

Novinarka je privedena nakon izvještavanja sa protesta koji su organizovani ispred sjedišta kompanije Exxelia koja se pod istragom pariškog suda nalazi zbog optužbi za saučesništvo u ratnim zločinima. Privedena novinarka Blasta je, kako piše EFJ, sedmicama istraživala francusku prodaju oružja Izraelu, a navedeni protesti su bili dio njenog istraživanja o toj temi.

Iz portala Blast su naveli da je njihovoj novinarki jedan od policajaca rekao da joj njena novinarska iskaznica ne dopušta da bude na protestima navodeći da je to zbog toga što je njihova novinarka odbila dati šifru za otključavanje njenog telefona i na taj način policiji dati pristup svom radu, dokumentima i svojim izvorima.

EFJ se pridružila svojim produžnicama u Francuskoj u osudi ovakvog kršenja povjerljivosti novinarskih izvora i proizvoljnog pritvaranja novinara. Francuska novinarska udruženja upozorila su da je novinarka pritvorena zbog obavljanja svog posla i tražili su njeno oslobađanje u momentu dok se nalazila u pritvoru.

Glavni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez podsjetio je da francuski i evropski pravni standardi o zaštiti izvora jasno utvrđuju pravo novinarima da ne otkrivaju povjerljive informacije. Dodao je i da puštanje novinarke na slobodu ne briše ovaj novi napad na slobodu medija, a proizvoljno pritvaranje novinarke i vršenje pritiska na nju da otkrije svoje izvore nazvao je skandaloznim.

Ovaj slučaj evidentirala je i organizacija Media Freedom Rapid Response (MFRR) koja bilježi, prati i reaguje na slučajeve kršenja medijskih sloboda u državama članicama EU i zemljama kandidatima.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.