Reper Ye kupuje društvenu mrežu Parler

Reper Ye kupuje društvenu mrežu Parler

Reper Ye kupuje društvenu mrežu Parler

Reperov potez da preuzme ovu mrežu dolazi nakon nekoliko njegovih antisemitskih ispada.
 
foto:Parler
 
Američki reper Kanye West kupuje Parler, platformu društvenih mreža popularnu među američkim konzervativcima, javlja Reuters.
 
Matična kompanija Parlera, Parlement Technologies, u ponedjeljak je javila da je reper, koji je prošle godine promijenio ime u Ye, kupio ovu društvenu mrežu i da se očekuje zaključenje ovog posla u četvrtom kvartalu 2022. no nije objavila cijenu prodaje.
 
Društvenu mrežu Parler su 2018. godine osnovali John Matze i Rebekah Mercer, kćerka milijardera Roberta Mercera. Nakon što su mnogi koji su učestvovali u napadu na američki Kapitol 6. januara koristili ovu mrežu, Matze je smijenjen a na njegovo mjesto je u maju 2021. postavljen George Farmer. Parler je nakon napada na Kapitol bio uklonjen iz prodavnica aplikacija Googlea i Applea. Nakon što su dodali moderiranje sadržaja u App Store je vraćena u maju 2021., a na Android tek u septembru 2022. godine.
 
Parler je jedna od nekoliko platformi društvenih mreža, uključujući Gettr, Gab i Truth Social (koju je osnovao bivši američki predsjednik Donald Trump), koje su sebe proglasile „mrežama za slobodu govora”.
 
George Farmer, izvršni direktor Parlerove matične kompanije Parlement Technologies, kazao je kako će ovaj dogovor kompanije i Yea „promijeniti svijet i promijeniti način na koji svijet razmišlja o slobodi govora”.
 
„Ye pravi revolucionarni pomak u medijski prostor slobode govora i nikada se više nećete morati bojati da ćete biti uklonjeni s društvenih mreža”, izjavio je. On je dodao i da Parler ima 16,5 miliona registrovanih korisnika.
 
Istraživačka firma Apptopia procjenjuje da je ova platforma instalirana 11,7 miliona puta od kako je pokrenuta, uz procjenu da ima 40.000 aktivnih korisnika dnevno.
 
Reperov potez da preuzme ovu mrežu dolazi nakon nekoliko njegovih antisemitskih ispada što je dovelo do toga da je njegov profil blokiran i na Instagramu i Twitteru.
 
Reuters podsjeća da je Ye, koji je i modni dizajner, u Parizu 3. oktobra nosio majicu sa natpisom: “Životi bijelaca su važni”. Četiri dana nakon toga, postavio je objave na Instagramu koje je nekoliko jevrejskih grupa nazvalo antisemitskim. Meta, vlasnik Instagrama i Facebooka, blokirala je Yea sa njegovog Instagram naloga zbog tih objava.
 
Ye se zatim preselio na Twitter, postavljajući 8. oktobra prvi put objave nakon dvije godine, koje je Twitter ubrzo izbrisao i zaključao njegov profil.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.