Twitter dobio prvu pravnu bitku protiv Elona Muska

Twitter dobio prvu pravnu bitku protiv Elona Muska

Twitter dobio prvu pravnu bitku protiv Elona Muska

“Nad Twitterom se nadvio 'oblak neizvjesnosti'”, kaže sutkinja Kathaleen McCormick.
 
foto: Jeremy Bezanger on Unsplash
 
Vlasnik Tesle Elon Musk izgubio je pravnu bitku za odgodu Twitterove tužbe protiv njega, koju je kompanija pokrenula nakon što je milijarder odustao od kupovine te društvene mreže vrijedne 44 milijarde dolara. Suđenje će, kako je odlučio sud u Delawareu, gdje je i sjedište Twittera, biti nastavljeno u oktobru.
 
Pravni stručnjaci rekli su, kako prenosi Guardian, da je ova presuda dobra vijest za Twitter koji je zatražio ubrzani proces za rješavanje spora. Sutkinja iz Delawarea, američke države koja je i korporativna baza kompanije, kazala je da se nad Twitterom nadvio “oblak neizvjesnosti” te prihvatila argument kompanije da bi kašnjenje sa preuzimanjem kompanije nanijelo ozbiljnu štetu njenom poslovanju.
 
“Kašnjenje prijeti nepopravljivom štetom”, izjavila je Kathaleen McCormick, glavna sutkinja kancelarijskog suda u Delawareu. Kazala je da će biti veći rizik ukoliko se nastavi sa kašnjenjem i dodala da sud može “brzo procesuirati složene parnice”. McCormick navodi i da će suđenje u oktobru trajati pet dana.
 
Twitter pokušava prisiliti Muska da ispuni obećanje iz aprila ove godine da će kupiti giganta društvenih medija za 44 milijarde dolara. Ta kompanija želi da se to dogodi brzo, jer kako su naveli, tekući spor šteti njenom poslovanju. Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, obećao je platiti 54,20 dolara po dionici za Twitter, ali sada želi odustati od tog sporazuma.
 
Twitter traži pravnu presudu koja će primorati Muska, koji se ranije ovog mjeseca povukao iz ugovora, da nastavi sa dogovorenom transakcijom. Musk je kao razlog povlačenja naveo “zabrinutost zbog broja spam naloga na toj platformi”.
 
Advokat William Savitt, koji je zastupao Twitter, optužio je Muska za “pokušaj sabotaže”. “On daje sve od sebe da uništi Twitter”, izjavio je Savitt.
 
Musk je 8. jula saopštio da raskida ugovor s Twitterom navodeći tri razloga za takvu odluku. Kazao je kako je ta kompanija prekršila sporazum tako što nije pružila dovoljno informacija o spam nalozima; da je pogrešno predstavila broj takvih naloga; kao i da je prekršila sporazum tako što se nije konsultovala s njim prilikom nedavnog otpuštanja radnika.
 
Muskov advokat Andrew Rossman poručio je da je besmislena optužba da je Musk pokušavao oštetiti posao.
 
“On nema interesa da ošteti kompaniju”, kazao je Rossman, ističući da je šef Tesle drugi najveći dioničar Twittera sa daleko većim udjelom - sa više od devet posto - od cijelog odbora.
 
Twitterov advokat je naglasio važnost ubrzanog suđenja za Twitter kako bi ta kompanija mogla donositi “važne poslovne odluke koje utiču na sve”, od zadržavanja zaposlenih do odnosa sa dobavljačima i kupcima. On je takođe istakao da finansiranje duga kojim se podržava sporazum ističe 25. aprila sljedeće godine, što ubrzava potrebu za brzim pravnim rešenjem.
 
Advokat Elona Muska je pak naveo da je potrebno više vremena jer je to “jedan od najvećih poslova preuzimanja privatnog sektora u historiji” koji uključuje “kompaniju koja ima ogromnu količinu podataka koje je potrebno analizirati”. 
 
Pravni posmatrači kažu da je ova presuda poticaj za Twitter koji zahtijeva da se Musk pridržava pravnog sporazuma sklopljenog u aprilu o kupovini kompanije.
 
U Twitterovoj tužbi sačinjenoj na 62 stranice protiv Muska se tvrdi da šef Tesle, najbogatiji čovjek na svijetu, nema dokaz da spam nalozi čine više od pet posto dnevne baze aktivnih korisnika te mreže, da je sarađivao sa njegovim zahtjevima za informacijama koji su vezani za takve naloge i da je otpuštanje zaposlenih dio normalnog toka poslovanja.
 
Izvor: Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.