EU i Velika Britanija upozorile Twitter da mora poštovati Akt o digitalnim uslugama

Zabrinutost da će Muskovo preuzimanje Twittera rezultirati govorom mržnje na toj mreži

EU i Velika Britanija upozorile Twitter da mora poštovati Akt o digitalnim uslugama

I medijske organizacije IFJ i EFJ kažu da Muskovo preuzimanje Twittera ugrožava pluralizam, slobodu štampe i da stvara teren za dezinformacije.
 
foto: Pixabay
 
Velika Britanija i Evropska unija upozorile su da Twitter mora poštovati nova pravila o sadržaju na internetu ili će za tu kompaniju uslijediti sankcije koje će biti u vidu novčanih kazni ili će ići čak do potpune zabrane.
 
Ovo upozorenje je uslijedilo nakon što je Elon Musk kupio Twitter nakon čega je izražena zabrinutost da će se govor mržnje povećati na toj platformi s obzirom da je Musk sam sebe proglasio “apsolutistom slobode govora”.
 
Portparol britanske vlade rekao je da se sve tehnološke kompanije moraju pridržavati predstojećeg zakona o sigurnosti na internetu – Akt o digitalnim uslugama - koji će korisnike platformi štititi od štetnog sadržaja.
 
“Twitter i sve platforme društvenih mreža moraju zaštititi svoje korisnike od štete na njihovim stranicama. Uvodimo nove zakone o sigurnosti na internetu kako bismo zaštitili djecu, spriječili uvredljivo ponašanje i zaštitili slobodu govora. Sve tehnološke firme s korisnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu morat će se pridržavati novih zakona ili će se suočiti s velikim kaznama i blokiranjem njihovih web stranica”, istakao je portparol britanske vlade.
 
Thierry Breton, evropski komesar, podsjetio je Muska, koji je i glavni direktor Tesle, da će morati da se pridržava Akta o digitalnim uslugama (DSA) koji zahtijeva da internetske platforme rješavaju ilegalne sadržaje kao što je govor mržnje.
 
“Bilo da se radi o automobilima ili društvenim mrežama, svaka kompanija koja posluje u Evropi mora se pridržavati naših pravila – bez obzira na udjel u vlasništvu”, napisao je Breton na Twitteru.  
 
“Pozdravljamo sve. Otvoreni smo, ali pod našim uslovima. Bar znamo šta da mu kažemo: 'Elone, postoje pravila. Nema na čemu, ali ovo su naša pravila. Ovdje se ne primjenjuju vaša pravila”, istakao je Breton u razgovoru za Financial Times.
 
On je upozorio da se kompanije koje krše nova pravila, a za koja se očekuje da će stupiti na snagu 2024. godine, mogu suočiti s kaznama do 6 posto globalnog prometa i potpunim zabranama za višestruke prekršioce.
 
Novi zakon će zahtijevati da platforme društvenih mreža omoguće korisnicima da označe ilegalni sadržaj kao što su promocija terorizma ili komercijalne prevare na “lak i efikasan način” kako bi se takav sadržaj mogao brzo ukloniti.
 
Musk se o ovim navodima EU i Velike Britanije oglasio na Twitteru te napisao: “Ekstremna reakcija od onih koji se boje slobode govora sve govori”.
 
Kasnije je dodao i da “pod ‘slobodom govora’ misli na ono što je u skladu sa zakonom” te istakao da je on protiv cenzure koja ide dalje od zakona.
 
I grupe za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog govora mržnje na Twitteru, odnosno, kako piše Reuters, zabrinutosti da bi Muskovo zalaganje za slobodu govora rezultiralo popuštanjem u ograničenjima na štetni sadržaj.
 
Međunarodna organizacija fokusirana na zaštitu prava Amnesty International je saopćila da je zabrinuta zbog bilo kakve odluke koju bi Twitter mogao donijeti nakon Muskovog preuzimanja kojim bi se narušilo provođenje politika i mehanizama dizajniranih da ublaže govor mržnje na internetu.
 
“Posljednje što nam treba je Twitter koji namjerno zatvara oči pred nasilnim i uvredljivim govorom protiv korisnika, posebno onih koji su najviše pogođeni, uključujući žene i druge”, kazao je Michael Kleinman, direktor tehnologije i ljudskih prava u američkom Amnesty Internationalu.
 
Deborah Brown, istraživačica digitalnih prava i zagovaračica organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, rekla je da čak i male promjene na platformi mogu imati razoran utjecaj.
 
Oglasile su se i medijske organizacije - Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) - koje kažu da Muskovo preuzimanje Twittera ugrožava pluralizam, slobodu štampe i da stvara teren za dezinformacije.
 
Iz ovih organizacija navode da Elon Musk ima dugu reputaciju kritikovanja Twitterove politike moderiranja sadržaja.
 
“Po Musku ovo znači da je kompanija sada u vlasništvu jedne osobe umjesto više dioničara, što izaziva zabrinutost da bi ova nova koncentracija u rukama jednog pojedinca imala ozbiljne posljedice na društvenu i političku upotrebu platforme”, navodi se u saopćenju EFJ i IFJ te se upozorava da bi Muskova najava o “autentifikaciji svih ljudi” ozbiljno dovela u pitanje zaštitu onih čija mišljenja ili identiteti nisu u skladu s onima na vlasti, među kojima su “mnogi novinari i izvori širom svijeta koji polažu račune onima na vlasti”.
 
Podsjećaju i da su najnovije ankete IFJ-a otkrile kako su novinari, posebno žene, i oni koji pripadaju manjinskim grupama, bili meta na internetu, uključujući i Twitter, i pozvali su društvene medije da zauzmu stav kako bi zaštitili novinare od mržnje i mizoginih diskursa.
 
“Twitter je produžetak novinarskih redakcija. Ovdje novinari promovišu svoj rad, izražavaju ideje ili pronalaze izvore informacija. Ovaj prostor mora biti propisno moderiran, uz poštovanje slobode govora. Zabrinuti smo što planovi Elona Muska za Twitter idu u pogrešnom smjeru jer povećavaju mogućnosti napada na novinare i ugrožavaju anonimnost korisnika”, naglasio je generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.
 
Reagovao je i generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutierrez koji je kazao kako Musk “u prošlosti nije oklijevao da koristi Twitter da manipuliše informacijama”.
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.