Turskoj novinarki kazna od šest godina zatvora po optužbama za terorizam

Turskoj novinarki kazna od šest godina zatvora po optužbama za terorizam

Turskoj novinarki kazna od šest godina zatvora po optužbama za terorizam

Kazna na osnovu svjedočenja dva tajna svjedoka, kažu iz Štokholmskog centra za slobodu.
 
foto: Engin akyurt on Unsplash / Ilustracija
 
Freelance novinarka Hatice Şahin je osuđena na kaznu od šest godina i tri mjeseca zatvora pod optužbom da je članica terorističke organizacije, javio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u utorak.
 
Prema navodima CPJ-a, ovu novinarku, koja je ranije radila kao reporterka za prokurdski dnevni list, Sud za teške zločine u gradu Diyabakir u Turskoj osudio je u ponedjeljak 19. septembra.
 
Štokholmski centar za slobodu (SCF), organizacija koja promoviše vladavinu zakona, demokratiju i ljudska prava sa posebnim fokusom na Tursku, navodi da je kaznu dobila na osnovu svjedočenja dva tajna svjedoka. 
 
Sud nije izdao nalog za hapšenje novinarke koja nije bila prisutna na saslušanju, već je produžio postojeću zabranu putovanja. Njen advokat, Resul Tamur, rekao je Sudu da je slučaj protiv novinarke zasnovan na „lažnim svjedočenjim“ te pozvao na oslobađajuću presudu.
 
Carlos Martinez de la Serna, CPJ-ov programski direktor, kazao je kako se turske vlasti ne bi trebale boriti protiv žalbe novinarke Hatice Şahin. Poručio je i da bi „Turska trebala prestati optuživati novinare za povezanost sa terorizmom dok rade svoj posao“, kao i da počnu poduzimati mjere za poboljšanje evidentiranja slobode medija u zemlji.
 
Prema optužnici protiv Hatice Şahin koja je sačinjena na 78 stranica, prvih 73 usredotočene su na historiju i okupljanja Kongresa demokratskog društva (DTK), nevladine grupe za koju turske vlasti navode da su povezani sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koje je Şahin pratila. Dokazi protiv novinarke u optužnici odnose se na njeno izvještavanje o sastancima grupe, u kojima su navedeni njeni letovi iz Istanbula u Diyarbakır sa datumima na kojima je grupa imala okupljanja u 2017. godini. Takođe su navedene i njene lične bilješke i dnevni red sastanaka, kao i svjedočenja svjedoka koji su tvrdili da je Şahin bila uključena u terorizam. Şahin se izjasnila da nije kriva.
 
CPJ podsjeća kako je od 2018. godine nekoliko osoba uhapšeno zbog njihove navodne umiješanosti u tu grupu. Jedan od novinara, Ayşegül Doğan, dobio je istu kaznu za iste optužbe kao Şahin 2020. godine.
 
Turska se prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF) ove godine nalazi na 149. mjestu od 180 zemalja.
 
Izvor: CPJ, SCF
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.