Turska: Zatvorske kazne za novinare lista Cumhuriyet

Turska: Zatvorske kazne za novinare lista Cumhuriyet

Turska: Zatvorske kazne za novinare lista Cumhuriyet

Ugledni turski novinari osuđeni su na zatvorske kazne zbog odavanja državnih tajni, u slučaju koji međunarodna zajednica već duže vremena kritikuje.
 
Foto: PEN
 
Can Dundar, urednik turskog opozicionog lista Cumhuriyet, osuđen je na pet godina i 10 mjeseci zatvora, dok je njegov kolega Erdem Gul osuđen na pet godina zatvora.
 
Dva novinara optužena su za špijunažu zbog otkrivanja državne tajne, objavljivanjem informacije da je vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pokušala poslati oružje pripadnicima ISIS-a u Siriji.
 
"Svi moramo biti hrabri, bez obzira na sve ovo, i braniti slobodu štampe i slobodu informacija", izjavio je Dundar, nakon izricanja presude.
 
Turski sud izrekao je kaznu nedugo nakon što je jedan muškarac, identifikovan kao Murat Sahin, pucao na Dundara ispred zgrade suda. Dundar je uspio izbjeći napad, ali je novinar Yagiz Senkal, koji radi za privatnu televizijsku stanicu NTV, zadobio lakšu tjelesnu povredu.
 
"Ne znam ko je napadač, ali znam ko ga je ohrabrio i učinio me metom", rekao je Dundar u komentaru, za kojeg se može pretpostaviti da se odnosi na turskog predsjednika i druge koji su pozvali na kažnjavanje novinara zbog njihovih izvještaja, piše Al Jazeera.
 
U spornom izvještaju koji je objavljen u maju prošle godine, list Cumhuriyet objavio je video policije koja pronalazi oružje u kamionima, za koje su tvrdili da su u vezi s obavještajnom službom Turske. 
 
S druge strane, turski zvaničnici tvrde kako su kamioni, koje je policija presrela u blizini sirijske granice, nosili humanitarnu pomoć za manjinsku turkmensku zajednicu u Siriji.