Turska: Nacionalizam u pozadini prijetnji novinarima

Turska: Nacionalizam u pozadini prijetnji novinarima

Turska: Nacionalizam u pozadini prijetnji novinarima

Riječi kao što su "izdajnik" i "terorista" često se pojavljuju u nasilnim prijetnjama upućenim turskim novinarima na društvenim mrežama.
 
Foto: IPI
 
Gotovo polovina prijetnji novinarima u Turskoj motivisana je nacionalizmom ili "patriotizmom", a 30 posto takvog zastrašivanja upućenog medijskim uposlenicima javlja se kao odgovor na novinarsko kritikovanje odluka vlade ili Partije pravde i razvoja, pokazalo je istraživanje Međunarodnog instituta za štampu.
 
Interaktivna baza podataka sadrži informacije o online uznemiravanju novinara i sastoji se od više od 170 primjera nasilnih prijetnji prikupljenih u periodu od januara 2016. do janura 2017. godine. Među prijetnjama se nalaze i direktne prijetnje smrću, prijetnje silovanjem i drugim fizičkim zlostavljanjem, kao i prijetnje upućene članovima porodice novinara.
 
"Okidač" za ovakve prijetnje često su članci ili komentari za koje se može smatrati da sadrže kritiku prema Turskoj kao državi i kritiku vlade i AKP-a. Pristalice te partije reaguju i na kritičko izvještavanje o ratu u Siriji, gdje je Turska aktivno umiješana, kao i na izvještavanje o ratu protiv kurdskih militanata u jugoistočnoj Turskoj.
 
Kompletnu bazu podataka možete pretražiti ovdje.