Time Inc. namjerava kupiti Yahoo?

Time Inc. namjerava kupiti Yahoo?

Time Inc. namjerava kupiti Yahoo?

Medijska kompanija Time Inc., izdavač magazina Sports Illustrated, People, Time i drugih, istražuje mogućnost kupovine Yahoo-ove internet pretrage, navode izvori bliski kompaniji.

Predstavnici Time Inc. posljednjih nekoliko sedmica rade na uspostavljanju dogovora sa internetskom kompanijom Yahoo, o preuzimanju njihove internet pretrage, servisa za e-mail i news odjela, prenosi Reuters,

Dogovor bi, prema mišljenju nekih stručnjaka, imao smisla za obje kompanije: s jedne strane za Time, čiji prihodi od oglašavanja u štampanim medijima koje posjeduje opadaju, a s druge strane za Yahoo, o čijoj se neizvjesnoj budućnosti već duže vrijeme spekulira u medijskim krugovima.

Time Inc. je, s istim ciljem širenja online operacija i sticanja podataka o korisnicima u svrhu boljeg online marketinga, kupio Viant Technology Inc., kompaniju koja je vlasnik nekada popularnog MySpace-a.

No, unatoč činjenici da neki analitičari procjenjuju da je vrijednost osnovnog biznisa Yahoo-a skoro na nuli, smatra se da će kompanija privući niz visokoprofilnih ponuđača, poput američkih telekom kompanija AT&T i Verizon, koje bi mogle biti ozbiljna konkurencija za Time Inc.

Izvor: Reuters, Guardian, Bloomberg