Sve više web servisa za verifikaciju informacija

Broj web servisa za verifikaciju informacija u porastu

Sve više web servisa za verifikaciju informacija

Broj web sajtova za provjeru istinitosti informacija objavljenih u medijima ove je godine širom svijeta dostigao skoro 100, objavljeno je u godišnjem izvještaju Duke Reporters' Lab-a.

Širom svijeta, u 37 različitih zemalja, aktivno je 96 web sajtova za provjeru medijskih informacija i izbornih obećanja, što je porast od 50% u odnosu na prošlu godinu, navodi se u izvještaju.

Foto: Duke Reporters' Lab, februar 2016.

Najveći broj web sajtova za provjeru tačnosti informacija registrovan je u Sjevernoj Americi (47) i Evropi (27), ali primjeri su zabilježeni na svim kontinentima.

Porast broja inicijativa za praćenje i provjeravanje informacija povezan je i sa nadolazećim predsjedničkim izborima u SAD-u, te otkrivanjem novih izvora takvog djelovanja.

Izvan SAD-a, većinu sajtova za provjeravanje tačnosti informacija pokrenule su organizacije civilnog društva i oni nisu povezani sa medijskim kućama.

Izvještaj uključuje i četiri inicijative aktivne na području bivše Jugoslavije: Istinomer (Srbija), Faktograf (Hrvatska), Istinomjer (BiH) i Media Fact Checking Service (Makedonija).

Kompletna mapa i informacije o pojedinim inicijativama dostupni su ovdje.

Izvor: Reporters' Lab, Poynter