Istinomjer: Promocija odgovornosti političkih partija

Istinomjer: Ispunjene ili ne izjave aktera vlasti

Istinomjer: Promocija odgovornosti političkih partija

Istinomjer je online platforma koja u svom fokusu ima promociju odgovornosti političkih partija koje učestvuju u izvršnoj vlasti.

Istinomjer "mjeri" izjave nosioca javnih funkcija u smislu njihove dosljednosti, istinitosti i ispunjenosti obećanja koje daju u svojim javnim istupima”, stoji u objašnjenju platforme. Putem ove platforme moguće je pratiti i ispunjenje predizbornih obećanja iz izbornih programa političkih partija. Tim istinomjera radi u sklopu UG "Zašto ne".

Prva analiza objavljena je 2010. godine i predstavila je rezultate istraživanja i mjerenja stepena ispunjenosti predizbornih obećanja pet političkih partija koje su u mandatu 2006-2010. godine bile na vlasti u BiH. Nakon toga tim Istinomjera je nastavio sa radom na analizi predizbornim obećanjima, a rezultati monitoringa objavljuju se u šestomjesečnim izvještajima o napretku u ispunjavanju predizbornih obećanja, za one partije koje su formirale entitetske vlade. Aktivnosti Istinomjera usmjerne su na uspostavljanje odgovornijeg odnosa društva, javnosti ali i samih političkih aktera prema djelovanju partija na vlasti i nosioca javnih funkcija.

Foto: Istinomjer, istinitost izjava

Ono što bi moglo biti veoma korisno novinarima pri istraživanjima jeste tok predizbornih obećanja koje mogu naći na stranici, biografije učesnika vlasti koje se takođe mogu naći na Istinomjeru. Pored analiza aktuelnih događaja, sadržaj stranice moguće je pretražiti na osnovu imena političke stranke, oblasti (ekonomija, državno uređenje, kultura i sport…).

Više o Istinomjer platformi dostupno je na zvaničnoj stranici kao i na stranici Zašto ne organizacije.

"Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta 'Public Data Now' podržanog od strane Holandske ambasade u BiH'. Tekstove vezane za pristup podacima i data novinarstvu možete čitati u našem serijalu ovdje".