Srbija: Akcija za podršku medijskim slobodama

Srbija: Akcija za podršku medijskim slobodama

Srbija: Akcija za podršku medijskim slobodama

Mediji, novinarska udruženja i nevladine organizacije u Srbiji pokrenuli su akciju podrške ugašenim "Vranjskim novinama" i napadnutim medijskim slobodama u Srbiji uopšte. 

Ogranizatori inicijative podrške Vranjskim pozvali su medije, web portale i korisnike društvenih mreža da u četvrtak, 28. septembra u podne zamrače ekrane ili da obilježe svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira "medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji". Odluka o akciji donijeta je nakon što je u protekloj sedmici kulminirao pritisak na medijske radnike u Srbiji

"U samo jednom danu ugašene su ’Vranjske’, dogodili su se napadi na istraživačkog novinara KRIK od partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista ’Informer’", navodi se u saopštenju povodom najave akcije.

"Ova grupa predstavlja i odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou. Grupa će organizovati zajedničke akcije u borbi za ’Vranjske’ i slobodu medija i izražavanja, a informisaće i domaću i međunarodnu javnost o kršenju slobode medija u Srbiji".

Članovi inicijative su Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija medija, Asocijacija online medija, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN), Biro za društvena istraživanja, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i Centar za praktičnu politiku, CRTA. Zainteresovane organizacije i pojedinci koji se žele priključiti inicijativi, mogu se javiti na adresu stojimuzvranjske@gmail.com, poručuju organizatori.

Izvor: Slobodna Evropa, Vranjske novine