Srbija: 22 napada na novinare u 2014.

Srbija: 22 napada na novinare u 2014.

Srbija: 22 napada na novinare u 2014.

U 2014. godini u Srbiji je zabilježeno je više od 20 napada na novinare a pokrenuto je i šest sudskih postupaka protiv novinara.

Foto: Medija Centar Beograd

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen godišnji izvještaj Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) predstavnici tog udruženja ocijenili su da vlast ne radi dovoljno na tome da omogući uslove za normalan rad novinara i da su novinari izloženi brojnim ekonomskim i političkim pritiscima.

Od 2008. do 2013. u Srbiji je zabilježeno 348 napada na medijske radnike a od zabilježenih slučajeva koji su se desili ove godine, čak njih 12 bilo je fizičke prirode. U NUNS-ovom izvještaju ukazano je i na to da su novinari, naročito oni koji rade u lokalnim medijima, izloženi samovolji lokalnih moćnika i da im se često uskraćuju informacije od javnog značaja i samim time ometa rad. 
 
Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović  istakao je, a prenosi NUNS, kako je najdrastičniji primjer napada, onaj koji se desio Davoru Pašaliću, uredniku FoNeta kojeg su početkom jula pretukla trojica mladića. Takođe, naveo je kako su pored napada, prisutni i drugi oblici pritisaka na medije, kao što su tužbe i povećani pritisci na online medije koji se očituju obaranjem određenih stajtova kao i uklanjanjem pojedinih sadržaja sa interneta. Podsjetio je i na to da se ove godine desilo i ukidanje emisije "Utisak nedelje". 
 
Obradović je naglasio i to da je položaj novinara pogoršan tokom ove godine i da je bezbjednost jedan od ključnih uslova za kvalitetno obavljanje novinarskog posla.
 
Izvor: NUNS, MC.rs