Snowden razvio aplikaciju za sigurnost uređaja i kuće

Snowden razvio aplikaciju za sigurnost doma i uređaja

Snowden razvio aplikaciju za sigurnost uređaja i kuće

Aplikacija pomoću koje korisnici mogu nadzirati svoje uređaje sa daljine.
 
Foto: YouTube/Screenshot
 
Edward Snowden, nekadašnji uposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije i borac za pravo na privatnost, razvio je mobilnu aplikaciju koja bi mogla zaštiti laptop, ali i dom korisnika od neželjenog pristupa drugih osoba.
 
Nova aplikacija Haven dostupna je trenutno samo u Android verziji, a funkcioniše tako što se instališe na uređaj koji ostaje na mjestu koje želite pratiti, a zatim na mobitel stižu obavijesti ukoliko se u blizini vašeg laptopa dešavaju određene aktivnosti.

Naprimjer, ukoliko korisnik aplikacije ostavi laptop u uredu, hotelskoj sobi ili kod kuće, potrebno je u blizini uređaja ostaviti obično stariju verziju mobitela na kojem je prethodno instalisana aplikacija. Kada Haven detektuje pokret, svjetlo – mobilni uređaj u tom trenutku postaje vrsta senzora, koji vam na glavni mobitel šalje notifikacije da je neko u blizini laptopa. Aplikacija pravi fotografije, snima zvukove, te bilježi promjene svjetla ili ubrzanja.
 
Haven se može koristiti i za nadzor ostalih uređaja u domu, kako bi se spriječilo da neko ko ima fizički pristup intimnom ili poslovnom prostoru korisnika na njih instališe programe za praćenje.
 
Edward Snowden, već nekoliko godina živi u Rusiji, nakon što je novinarima otkrio podatke i dokumente NSA koji su se smatrali povjerljivima. Javnosti je poznat kao zviždač koji je objelodanio pojedinosti o programima nadgledanja građana.
 
Izvori: Verge, BUG