Parlament EU izglasao podršku Edwardu Snowdenu

Parlament EU izglasao podršku Edwardu Snowdenu

Parlament EU izglasao podršku Edwardu Snowdenu

Evropski parlament je po prvi put izrazio podršku Edwardu Snowdenu kroz izglasavanje rezolucije kojom se zemljama članicama Evropske unije preporučuje da mu omoguće azil i zaštite ga od izručivanja Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: The Guardian

Za rezoluciju o zaštiti Snowdena glasalo je 285 poslanika parlamenta, dok je njih 281 glasalo protiv. Iako rezolucija nije obavezujuća, ona je do sada i najveći izraz podrške Evropskog parlamenta Edwardu Snowdenu.

Snowden je na svom Twitter profilu napisao da je odluka o usvajanju rezolucije veliki preokret koji uveliko mijenja situaciju u kojoj se nalazi.

Bivši uposlenik CIA-e i Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), koji se posljednje dvije godine nalazi u Moskvi, suočava se sa mogućnošću da bude osuđen i do trideset godina zatvora u SAD-u, nakon što je otkrio detalje nadzornog sistema Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA). Administracija američkog predsjednika Baracka Obame ne odustaje od optužbi protiv Snowdena, a odbila je i peticiju koju je potpisalo gotovo 168.000 ljudi kojom se zahtijeva njegovo pomilovanje.

Izvor: The GuardianIndependent