Slovenija: Prekid finansiranja Študent radija zbog kritičkog izvještavanja

Slovenija: Prekid finansiranja Študent radija zbog kritičkog izvještavanja

Slovenija: Prekid finansiranja Študent radija zbog kritičkog izvještavanja

Najstariji studentski radio u Evropi strahuje za svoje postojanje.

foto: pixabay

Studentska organizacija Univerziteta u Ljubljani (ŠOU) će zbog kritičkog izvještavanja o strukturi i upravljanju te studentke organizacije, prekinuti finansiranje Radija Študent, a Evropska federacija novinara piše da ovaj, najstariji studentski radio u Evropi, strahuje za svoje postojanje.

Direktorica Študent radija Ana Kandare je, kako piše Evropska federacija novinara, bila šokirana ovom odlukom o kojoj niko sa tog radija nije bio ranije obaviješten i rekla da je Študent radio jedan od rijetkih slovenskih medija koji kontinuirano kritički izvještava o sumnjivom upravljanju i protoku novca te studentske organizacije.

“Njihov direktor je ponudio Radio Študentu četiri dana da odluči između dvije mogućnosti: ‘ili sami odlazite ili ćemo vas prodati’. Čak su ponudili i neku vrstu naknade za pozitivno izvještavanje o njima", kaže Kandare.

Iako finansijska podrška Studentske organizacije Univerziteta u Ljubljani predstavlja manje od četvrtine od ukupnih finansijskih sredstava Študent radija, Evropska federacija novinara piše da bi taj prekid podrške ugrozio cijelu strukturu finansiranja koja proizilazi iz sufinansiranja mnogih nacionalnih i evropskih projekata.

Radio Študent je, kako se navodi, 1969. godine osnovala Studentska organizacija Univerziteta u Ljubljani, a programske aktivnosti tog radija, pored popularne muzike, obuhvataju pokrivanje i analizu trenutnih političkih i društvenih pojava.

Kako se navodi, Radio Študent zapošljava oko 200 mladih koji dnevno stvaraju 17 sati programa uživo, a Evropska federacija novinara piše da je bio i jedan od osnivača Svjetske asocijacije community radio emitera - AMARC Europe.

Ovakav prekid finansiranja Radija Študent osudile su Evropska federacija novinara, Sindikat slovenskih novinara i Udruženje novinara Slovenije koji su podržali pozive Študent radija da im se omoguće sredstva najmanje do 2022. godine što bi omogućilo reorganizaciju statusa tog radija.

Prema pisanju Evropske federacije novinara, Udruženje novinara Slovenije razumije činjenicu da je zbog pandemije koronavirusa Studentska organizacija Univerziteta u Ljubljani izgubila važan izvor prihoda, ali da je to ne oslobađa zakonske i moralne odgovornosti koju ima prema institucijama koje je osnovala.

“Jednostrana odluka bez rasprave i pregovora s predstavnicima Radija Študent je neprihvatljiva", poručili su iz slovenskog udruženja novinara.

Izvor: EFJ