Slovenija: Odbačene optužbe protiv novinarke Anuške Delić

Slovenija: Odbačene optužbe protiv novinarke Anuške Delić

Slovenija: Odbačene optužbe protiv novinarke Anuške Delić

Zbog nedostatka dokaza, slovenačko tužilaštvo odbacilo je optužbe protiv novinarke dnevnih novina Delo za objavljivanje povjerljivih informacija, prenosi Evropska federacija novinara (EFJ).

Foto: Global Journalist

U 2011. godini Anuška Delić objavila je, uoči parlamentarnih izbora, seriju članaka u kojima je otkrila navodnu vezu između grupe slovenačkih neonacista zvane "Krv i čast" i članova Slovenačke demokratske partije (SDS). Sigurnosna agencija Slovenije (SOVA) tvrdila je da su informacije koje je novinarka koristila, preuzete ilegalno iz njihovih dokumenata. Na suđenju, održanom prošle sedmice, Delić je predstavila dokaze prema kojima je većina materijala koje je koristila u člancima, ranije objavljena od strane SDS-a, medija i društvenih mreža. Takođe, istakla je da je objavljivanje ovih članaka bilo u interesu javnosti.

Iz Evropske federacije novinara, zajedno sa Unijom novinara Slovenije i Udruženjem novinara Slovenije, u potpunosti su podržali novinarku, a iz OSCE-a je navedeno kako ova optužba protiv Anuške Delić predstavlja prijetnju za slobodu medija u Sloveniji.