Sloboda medija u BiH lošija nego prošle godine

Indeks slobode medija 2016: BiH zauzela 68. mjesto

Sloboda medija u BiH lošija nego prošle godine

Ovogodišnji Indeks slobode medije Reportera bez granica svjedoči o klimi straha i tenzija u medijskom svijetu, kombinovanoj sa povećanom kontrolom vlasti i privatnog sektora nad redakcijama.
 
Foto: RSF
 
U svim dijelovima svijeta došlo je do pogoršanja slobode medija, navodi se u godišnjem izvještaju Reportera bez granica, prema kojem je i BiH u odnosu na 2015. godinu pala za dvije pozicije.
 
Ove godine naša zemlja je zauzela 68. poziciju, s objašnjenjem da imamo najliberalnije medijske zakone, ali problem stvara njihova neadekvatna implementacija.
 
"Kleveta je dekriminalizovana 2003. godine, ali tužbe su i dalje moguće. Novinari su često mete prijetnji i političkog pritiska. Situacija je otežana zbog činjenice da provladini mediji nastavljaju da uživaju direktne i indirektne državne subvencije", navodi se u dijelu izvještaja posvećenog Bosni i Hercegovini.
 
Hrvatska je ove godine zauzela 63. mjesto, što je za pet pozicija lošije u odnosu na 2015. Novinari u toj zemlji koji istražuju korupciju, organizovani kriminal ili ratne zločine često se nalaze u nepovoljnom položaju, zbog kampanja pokrenutih protiv njih. Kleveta je kažnjivo djelo, a zbog vrijeđanja "Republike, njenog grba, nacionalne himne ili zastave" može se dobiti i do tri godine zatvorske kazne. Pored toga, "ponižavajući" medijski sadržaji kriminalizovani su od 2013. godine.
 
Makedonija se nalazi na 118. mjestu ovogodišnje ljestvice uz obrazloženje da je od kraja 2014. godine podneseno najmanje 580 tužbi za klevetu, među kojima se njih nekoliko desetina odnosilo na novinare. Kao rezultat, više od pola makedonskih novinara kažu da vrše samocenzuru, prema anketi Unije makedonskih novinara i medijskih uposlenika, navodi se u izvještaju.
 
Među najlošije pozicioniranim zemljama u regionu je i Crna Gora koja je zauzela 106. mjesto, dok su značajno bolje pozicionirane Srbija na 59. mjestu i Slovenija na 40. mjestu.
 
Evropa je, generalno gledajući, i dalje područje sa najslobodnijim medijima, iza nje nalazi se Afrika, koja je prvi put pretekla obje Amerike u kojima je nasilje nad novinarima u porastu. Slijede Azija i istočna Evropa/centralna Azija, a sjeverna Afrika i Bliski istok su i dalje regije u kojima su novinari najviše izloženi ograničenjima svih vrsta.
 
Finska je na prvom mjestu šestu godinu zaredom, a iza nje su Holandija, Norveška i Danska. Među prvih deset su i Švicarska, Švedska i Irska.
 
Indeks slobode medija Reportera bez granica u 180 zemalja, koji se objavljuje od 2002. godine, temelji se na seriji indikatora: pluralizmu, neovisnosti medija, autocenzuri, pravnom okviru, transparentnosti.
 
Izvori: RSF, N1