RSF: indeks medijskih sloboda 2013

RSF: indeks medijskih sloboda 2013

Treću godinu zaredom Finska je okarakterisana kao zemlja u kojoj se najviše poštuje sloboda medija, a prate je Holandija i Norveška. Iako to nije presudno za rangiranje, demokratske zemlje se i ovaj put nalaze na vrhu liste, dok zemlje sa diktatorskim režimima zauzimaju posljednje tri pozicije: Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritrea.

Press Freedom Index ne oslanja se direktno na politički sistem zemalja, ali je izvjesno da demokratske zemlje obezbjeđuju bolju zaštitu na polju slobode i nesmetane cirkulacije vijesti i informacija o odnosu na zemlje gdje su ljudska prava ugrožena. 
 
Veliki broj novinara, kao i novinara koji se bave građanskim novinarstvom ubijeno je tokom 2012. godine. Dešavanja tokom najsmrtonosnije godine za novinare utjecala su na rang listu te je očigledan  (najsmrtonosnija godina za novinare) uticao je in a rakgiranje zemalja gdje se najveći broj ubistava desio, prije svega na Somaliju, Siriju, Meksiko i Pakistan. 
 
Bosna i Hercegovina se prema ovogodišnjem izvještaju nalazi u lošijem položaju no što je to bio slučaj 2011. Događaji koji su se odigrali na polju medijske slobode i slobodnog pristupa i prohoda informacija doveli su do 68. mjesta u odnosu na prošlogodišnje stanje kada je BiH bila na 58. poziciji. Od susjednih zemalja najbolju poziciju zauzima Slovenija (35), zatim Srbija (63), Hrvatska (64), dok su Kosovo (85), Albanija (102), Crna Gora (113) i Makedonija (116) na nižim pozicijama.