Sead Omeragić, Šefko Hodžić i Martin Bell: Prisjećanje na ratno izvještavanje iz BiH

Sead Omeragić, Šefko Hodžić i Martin Bell: Prisjećanje na ratno izvještavanje iz BiH

Sead Omeragić, Šefko Hodžić i Martin Bell: Prisjećanje na ratno izvještavanje iz BiH

Važna je uloga novinara svjedoka pred MKSJ

foto: Mediacentar Sarajevo

O ulozi i iskustvima novinara u svjedočenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) razgovaralo se na jučerašnjem panelu V Međunarodne konferencije „30 godina od osnivanja MKSJ, naslijeđe i izazovi“ na kojem su svoja iskustva sa svjedočenja iznijeli novinari Sead Omeragić, Šefko Hodžić i Martin Bell koji su tokom rata izvještavali iz Bosne i Hercegovine (BiH). Konferenciju su organizirali Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe" te Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

Prisustvovati kriznim situacijama kakvo je ratno, a onda o tome izvještavati, nosi sa sobom različite izazove poput izloženosti bolnim svjedočenjima, o čemu je govorio Šefko Hodžić, pokazujući prisutnima na panelu fotografiju koju je snimio a na kojoj su prikazana jedina dva preživjela dječaka u masakru na Grabovici.

„Plakao sam svaki dan, sve dok nisam svjedočio u Hagu. Od tad više nisam“, rekao je.

Plakao je i Martin Bell, ali u tišini, kako je kazao na panelu kojeg je moderirao direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić. Bell je govorio i o važnosti materijala koji je snimljen i njegovog iznošenja kao dokaza na sudu te podcrtao da: „Sjećanja blijede ali snimci ne“. Prisjećajući se rata u BiH, govorio je i o Zvorniku, odakle je takođe izvještavao te je spomenuo trenutak kada je sreo veliku grupu izbjeglica i kazao da je u tom momentu znao da je etničko čišćenje u toku.

 

Pred MKSJ u Hagu Sead Omeragić je bio svjedok Tužilaštva u predmetima Slobodan Milošević i Momčilo Krajišnik. On je, govoreći o izvještavanju iz Bijeljine 1992. godine nakon ubistava bošnjačkih civila, rekao uredniku da je on „ipak najstariji“, stariji i od urednika Slobodne Bosne Senada Avdića, i da on treba da ide u Bijeljinu.

„Rekao sam mu: 'Meni je ipak 34. godina, bolje da ja idem nego ovi dvadesetogodišnjaci, da vidimo šta je i kako je. I kaže Senad, u redu, idi ti, nema nikakvih problema“, prisjetio se Omeragić.

Govoreći o ratnom izvještavanju Omeragić je izjavio da „kad se čovjek nađe na ivici, nema izbora nego da kaže ono što je vidio“. On je istakao i da je bio oduševljen načinom na koji su istražitelji u MKSJ radili.

„Meni je Hag bio otkriće. Zamislite da nismo imali dvije stvari u ovom ratu: strane novinare i Hag“, izjavio je Omeragić.

Boro Kontić je panel posvećen ulozi novinara u svjedočenju pred MKSJ zatvorio podsjećanjem na novinara Johna Burnsa koji je 1993. nakon što je dobio Pulitzerovu nagradu za izvještavanje iz Sarajeva govorio o svom novinarskom postupku po kojem novinar ne treba da bude neutralan. Prema Burnesovim riječima, kako je istakao Kontić, dovoljno je da novinar bude fer jer između to dvoje postoji ogromna razlika.

 

Uloga novinara u svjedočenjima pred MKSJ, iako nedovoljno istražena, bila je jako važna i razlog za pokretanje projekta Mediacentra Sarajevo „Novinarstvo kao prvi nacrt historije” na kojem je tim Mediacentra, prvenstveno Selma Zulić Šiljak i Dragan Golubović, radio dvije godine i tokom kojeg je prikupljeno više od 2.500 novinarskih tekstova, snimaka i fotografija nastalih tokom sukoba na području bivše Jugoslavije a koji se nalaze u arhivi MKSJ

Najmanje 31 novinar i novinarka, koji su svjedočili pred Haškim tribunalom u slučajevima ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije, kroz svoje iskaze pred sudom su potvrđivali davno napisane rečenice, detaljno opisivali proces pripreme izvještaja, načine na koje su dostavljali snimke u redakcije i pojašnjavali kako su radili intervjue sa optuženima za ratne zločine. Taj broj čini manje od jedan posto od ukupnog broja svjedoka pred Tribunalom. Kroz projekt Mediacentra Sarajevo njih 14 su kroz dubinske polustrukturisane intervjue podijelili svoja iskustva, dileme i mišljenja o sudskim procesima. Sead Omeragić i Martin Bell bili su jedni od intervjuisanih novinara.

Dio vrijednih dokumenata i različiti multimedijalni sadržaji dostupni su na platformi „Mediji kao dokaz“.

U sklopu projekta je objavljena knjiga „Prvi nacrt historije: Novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom“, koja je nastala iz potrebe da se razumije i prenese iskustvo novinara i novinarki koji su svjedočili pred MKSJ.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.