Saslušana novinarka CAPITAL-a

Saslušana novinarka CAPITAL-a

Saslušana novinarka CAPITAL-a

Krivična prijava protiv novinarke zbog teksta i snimke iz januara prošle godine.
 
foto: Capital.ba
 
Novinarka CAPITAL-a Bojana Ninković dala je danas izjavu u Policijskoj upravi Banjaluka u vezi sa krivičnom prijavom koju je podnio tehnički direktor Fabrike obuće „Bema“ Marinko Umičević zbog objavljivanja snimka razgovora u kojem on brutalno vrijeđa i napada nju i glavnog urednika CAPITAL-a Sinišu Vukelića, javlja ovaj medij.
 
Ninković je izjavu dala u svojstvu svjedoka po krivičnoj prijavi Marinka Umičevića za tekst i snimke objavljene na portalu CAPITAL u januaru prošle godine.
 
„Umičevićevi navodi su potpuno neosnovani i nadam se da će ih tužilac odbaciti. Čim sam ga nazvala jasno sam se predstavila i rekla da tražim njegov komentar, tako da je on sigurno znao da razgovara sa novinarkom“, rekla je Ninković.
 
Zbog Umičevićeve prijave nedavno je saslušan i glavni i odgovorni urednik CAPITAL-a Siniša Vukelić.
 
Član Senata Republike Srpske (RS), odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka i tehnički direktor fabrike „Bema“ Marinko Umičević, početkom prošle godine je, podsjeća CAPITAL, verbalno napao novinarku tog portala Bojanu Ninković i uputio joj niz najprizemnijih uvreda i psovki, kao i na račun Siniše Vukelića.
 
Novinarka CAPITAL-a je u telefonskom razgovoru tražila od Umičevića da prokomentariše to što je Rukometni klub “Borac m:tel” od Grada Banjaluka 2020. godine dobio grant u iznosu od 126.867 KM, dok je u isto vrijeme bio potpredsjednik tog kluba i odbornik u Skupštini grada, što po zakonu predstavlja klasičan primjer sukoba interesa.
On se tada obrušio na novinarku uputivši njoj i uredniku niz psovki i uvreda.
 
Umičević je na početku razgovora sa novinarkom upoznat da je nazvan s ciljem uzimanja izjave, odnosno da da komentar po pitanju određene teme. Sam proces uzimanja izjave podrazumijeva snimanje i Umičević je bio svjestan s kim razgovara i ni u jednom trenutku nije spomenuto da govori nezvanično, odnosno “off the record”, piše CAPITAL.
 
Nakon toga, Umičevića je nazvao glavni urednik CAPITAL-a, a iako je znao ko ga zove i s kim priča, Umičević smatra da je neovlašteno snimljen zbog čega je podnio krivičnu prijavu.
 
Izvor: Capital
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.