SafeJournalists: Opasna kampanja protiv novinara i urednika Novosti i Vida TV u Hrvatskoj

SafeJournalists: Opasna kampanja protiv novinara i urednika Novosti i Vida TV u Hrvatskoj

SafeJournalists: Opasna kampanja protiv novinara i urednika Novosti i Vida TV u Hrvatskoj

Novinari i urednici Novosti i Vida TV, hrvatski mediji srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, više od mjesec dana su meta huškačke kampanje.

foto: SafeJournalist

U aprilu 2023. godine list Hrvatski tjednik objavio je članak s potpisom Ivice Marijačića u kojem piše „Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dva Pupovčeva medijska gnijezda za specijalni rat protiv Hrvatske“, a u tekstu su objavljena imena svih novinara i urednika nedeljnika Novosti i Vide TV, navodi se u sapoštenju mreže SafeJournalist, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu.

Ovom izrazito opasnom tekstu, kako navodi SafeJournalist, prethodila je naslovnica na kojoj je pisalo: „Plenković ovo plaća 600.000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dva gnezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske“.

Napadi su se, kako navode, nastavili i u hrvatskom Saboru. Na nekoliko sjednica čule su se sramotne, opasne i neprihvatljive izjave narodnih poslanika poput Željka Sačića, koji je, prenosi mreža, optužio Novosti za širenje protivhrvatske propagande, a hrvatske Srbe za podsticanje na terorizam i širenje četništva. Sačića je podržao narodni poslanik  Nikola Grmoja tvrdeći da se Novosti ne bave pitanjima koja su od interesa srpske nacionalne manjine, iznoseći pritom, prema navodima mreže, opasnu tezu da bi te novine smjele samo da se bave takvim pitanjima. Predsjedavajući na sjednici parlamenta nije reagovao na ove izjave.

„Ni nakon ovoga, kampanja protiv pomenutih medija i njihovih urednika i novinara nije prestala, već se intenzivirala“, navodi se u saopštenju. Kako navode, nizale su se izjave, optužbe i huškačka kampanja poslanika, ali i medija.

Velimir Bujanec je, kako navodi SafeJournalist, u svojoj emisiji „Bujica“ takođe širio mržnju prema Novostima.

Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) kaže: „Retorika koja je iz opskurnog nedeljnika prešla u saborske klupe izuzetno je opasna i predstavlja crtanje meta na čela novinara i njihovih urednika. Interesuje me – ko će preuzeti odgovornost ako se nešto desi novinarima i zaposlenima u Novostima i TV Vida?”, prenosi SafeJournalist.

Goran Borković, urednik portala Novosti, kako se navodi u saopštenju, rekao je da je nedeljnik Novosti, list koji izdaje Srpsko nacionalno veće, više od mesec dana izložen sistematskom maltretiranju i medijskom linču sa desne strane političkog spektra.

„Mreža SafeJournalists pridružuje se svom članu HND-u u osudi ove opasne kampanje. Pozivamo institucije u Hrvatskoj da stanu u zaštitu novinara i urednika Novosti i TV Vida, a funkcionere da javno osude ovakvo ponašanje koje, pored novinara i urednika, ugrožava čitavu nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj. SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju“, naveli su u saopštenju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, zaključili su.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.