SafeJournalists: Bezbjednost novinara i dalje ugrožena tokom izvještavanja sa sjevera Kosova

SafeJournalists: Bezbjednost novinara i dalje ugrožena tokom izvještavanja sa sjevera Kosova

SafeJournalists: Bezbjednost novinara i dalje ugrožena tokom izvještavanja sa sjevera Kosova

Predsjednik Udruženja novinara Kosova ističe da su intenzivirani napadi na novinare.
 
foto: CoWomen on Unsplash
 
Ekipe medija Kallxo.com i RTV Dukagjini napadnute su dok su izvještavale o događajima na sjeveru Mitrovice 9. i 10. decembra, javlja Mreža SafeJournalists.
 
Novinara Shkodranea Dakaja i producenta Valdeta Salihua sa portala Kallxo.com napala je grupa maskiranih mještana 9. decembra tokom vožnje. Sljedeće večeri, dok je novinarka Doruntina Bilikabashi sa RTV Dukagjini izvještavala uživo, pored nje je bačena eksplozivna naprava.
 
Prema Udruženju novinara Kosova (AGK) drugi napad, koji se dogodio u blizini ekipe RTV Dukagjini, ugrozio je i druge medijske radnike T7, ATV, RTK, Klan Kosova i KTV, koji su izvještavali sa istog mjesta, navode iz ove mreže.
 
Predsjednik AGK-a Džemajl Redža izrazio je zabrinutost, imajući u vidu intenziviranje napada na novinare na sjeveru.
 
„Od početka najnovijih tenzija u sjevernom dijelu Kosova, bili smo svjedoci tri napada na TV ekipe iz Prištine. Ovo je veoma problematičan trend i bojimo se za bezbjednost desetina naših kolega koji posvećeno izvještavaju iz ovog dijela zemlje“, rekao je Redža. „Ponovo pozivamo one koji protestuju da poštuju rad medija, a takođe apelujemo na kosovsku policiju da stvori bezbjedno okruženje novinarima koji rade svoj posao”, dodao je i pozvao EULEX i KFOR da pomognu u obezbjeđivanju sigurnosti za sve.  
 
SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu AGK-u u osudi ovih slučajeva i poziva nadležne organe da garantuju bezbjednost novinara, posebno u delikatnim vremenima. 
 
„Štaviše, pozivamo odgovorne institucije da rasvijetle sve slučajeve napada na novinare koji se dešavaju na Kosovu, jer svaki nekažnjeni slučaj dovodi do više zločina prema novinarima”, istakli su.
 
SafeJournalists mreža će, kako dodaje, obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima. 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje