Kosovo: Pretučena bivša urednica dnevnog lista Zeri

Kosovo: Pretučena bivša urednica dnevnog lista Zeri

Kosovo: Pretučena bivša urednica dnevnog lista Zeri

Arbanu Xharra, bivšu glavnu i odgovornu urednicu lista Zeri i odnedavnu članicu Demokratske partije Kosova, pretukla su za sada nepoznata lica u Prištini.

Foto: Twitter

Nepoznati počinioci napali su Arbanu Xharra u nedjelju kasno naveče na parkingu ispred njene kuće nanijevši joj teže ozljede. Bivša urednica lista Zeri trenutno se nalazi u stabilnom stanju i policija traga za počiniocima. Napad su osudili kosovski mediji, civilno društvo i političari, uključujući predsjednika Hashima Thacija i premijera Isu Mustafu.

Višestruko nagrađivana istraživačka novinarka i dobitnica Međunarodne nagrade za hrabrost u novinarstvu 2015. godine, Xharra je i ranije bila metom napada zbog svog novinarskog angažmana. U aprilu je na zidu pored svog stana pronašla simbol krsta naslikan krvavo crvenom bojom, što je povezano sa njenim tekstovima o korupciji i radikalnom islamu. "Javni linč novinara postaje normalna stvar na Kosovu", rekla je tada u izjavi za BIRN
 
Xharra je nedavnim prelaskom u politiku izazvala snažne reakcije kosovske medijske javnosti, no predstavnici Udruženja novinara Kosova (AJK) smatraju da, bez obzira na to, slučaj napada mora biti brzo riješen u cilju pravde.