SAD: Zabrinutost zbog obavezne registracije dronova

SAD: Zabrinutost zbog obavezne registracije dronova

SAD: Zabrinutost zbog obavezne registracije dronova

Nakon što su ranije u decembru Sjedinjene Američke Države uvele pravilo obavezne registracije dronova, kritičari su se oglasili navodeći da nova obaveza narušava privatnost vlasnika rekreativnih letjelica.

Foto: Pixabay

Kao glavni razlog za uvođenje obavezne registracije iz Federalne agencije za avijaciju (FAA) navode sigurnost. Vjeruje se da je u SAD-u tokom 2014. bilo 200.000 malih dronova, a zaprimljeno je 238 izvještaja o „potencijalno nesigurnim“ incidentima koji se dovode u vezu s njima.

Ipak, iz Akademije modelarske aeronutike (AMA) već su izrazili zabrinutost zbog posljedica koje bi novo pravilo moglo izazvati. Postoji strah da bi podaci o vlasnicima, među kojima su i veoma mlade osobe, mogle na ovaj način biti dostupne široj javnosti, iako iz FAA-a tvrde da do toga neće doći.

Prema novom pravilu, vlasnici moraju registrovati, prije prvog leta, sve dronove koji imaju više od 250 grama i manje od 25 kilograma. Svaka bespilotna letjelica iznad 25 kilograma smatra se komercijalnim dronom i zahtijeva drugačiju licencu. Vlasnici moraju imati najmanje 13 godina, a prilikom registracije trebaju dostaviti svoje ime, adresu prebivališta kao i e-mail adresu. Naknada za registraciju iznosi pet dolara, ali će oni koji se registruju u roku od 30 dana biti oslobođeni plaćanja.

Početkom godine, i nekoliko medijskih kuća počelo je sa korištenjem dronova u izvještavanju kada je FAA dopustio testiranje bespilotnih letjelica u novinarske svrhe. Sada ostaje da se vidi kako će se nova pravila odraziti na ovakva eksperimentisanja u izvještavanju velikih medijskih organizacija.

Rok za registraciju ističe 19.2., a iz AMA-e su pozvali vlasnike dronova da sačekaju do krajnjeg datuma sa registracijom, u nadi da će do tada pronaći političke i pravne opcije da zaustave novo pravilo.

Izvori: RT, BBC