SAD: Reporteri u vrhu liste najugroženijih zanimanja

SAD: Novinski reporteri ponovno na listi najugroženijih zanimanja

SAD: Reporteri u vrhu liste najugroženijih zanimanja

Prema godišnjoj studiji internet stranice CareerCast koja prati trendove na tržištu rada u SAD-u, novinski reporteri se ponovno nalaze među pet najugroženijih zanimanja. 

Foto: CareerCast

Medijska industrija je padu i prolazi kroz duboku transformaciju kako bi ostala u koraku sa tehnologijom. Internet je postavio velike izazove za medijske kuće i broj onih koji prate vijesti na digitalnim platformama u stalnom je porastu. U narednih sedam godina, broj novinskih reportera će se smanjiti za 13%, te nadmašiti zanimanja poput drvosječe ili zlatara, čiji su poslovi također ugroženi razvojem tehnologije, navode iz CareerCast-a.

Medijske kuće širom SAD-a, svjesne su da sektor printanih medija uzrokuje veliki pad prihoda za medijsku indutriju, te uvode nove modele poslovanja kako bi povećale šanse za opstanak na tržištu. New York Times je, primjerice, nedavno formiaro Express Team koji će pokrivati vijesti za kojima tragaju čitaoci na internetu u cilju povećanja online publike i potrebe za povećanjem prihoda.

U posljednjih godinu dana, medijski djelatnici su imali "čast" da se nekoliko puta nađu u vrhu liste nepoželjnih zanimanja koju sastavlja internet stranica CareerCast. Tako su se reporteri našli na vrhu liste najgorih zanimanja za 2015. ispred mnogo rizičnih zanimanja, poput drvosječe ili zatvorskog čuvara, a novinarska profesija je uvrštena među deset najstresnijih zanimanja za 2015.

Kompletnu listu najugroženijih zanimanja u 2015. možete pogledati ovdje.

Izvor: CareerCast, Poynter