SAD: Hapšenje reportera na protestima "Black Lives Matter"

SAD: Hapšenje reportera na protestima "Black Lives Matter"

SAD: Hapšenje reportera na protestima "Black Lives Matter"

Policija je uhapsila nekoliko reportera koji su pokrivali proteste "Black Lives Matter" u više američkih gradova.
 
Foto: Pixabay
 
Nekoliko novinara američkih medija uhapšeno je u najmanje dva grada dok su izvještavali sa protesta protiv prekomjerne upotrebe policijske sile.
 
Među uhapšenima su bili Carlet Cleare i Justin Carter, novinari televizijske stanice 13WHAM iz Rochestera iz koje su javili kako su njihovi uposlenici bili jedini crnci u okupljenoj grupi novinara.
 
"Grupa reportera, među kojima su bili i neki iz drugih medijskih organizacija, stajala je na ulici i snimala ženu koja je glasno izražavala svoju zabrinutost. Policija je prišla i uhapsila ženu. Grupa reportera se tada pomjerila na trotoar i nastavila izvještavati uživo putem Facebooka. Bez upozorenja, policija je 13WHAM reporterima Carlet Cleare i Justinu Carteru stavila lisice i odvela ih", kažu iz te medijske kuće.
 
Policijski službenici iz Rochestera izvinili su se zbog postupka, a novinari su ubrzo pušteni i protiv njih neće biti podnesena prijava. Iz 13WHAM-a su naveli kako cijene izvinjenje i ohrabruju nastavak dijaloga o tome na koji način reporteri mogu biti bolje prepoznati kada izvještavaju sa terena, ali dodaju kako će nastaviti pratiti kako će policija istražiti situaciju.
 
"Iako razumijemo i cijenimo važnost policije u našim zajednicama, također smo veoma zaštitnički usmjereni prema pravima koje nam prvi amandman daje kao novinarima. Nijedno društvo ne može biti sasvim sigurno ukoliko novinari ne mogu slobodno izvještavati o važnim događajima koji utječu na ljude u zajednici".
 
Uhapšen je i reporter televizijske stanice WAFB iz koje javljaju kako nije jasno da li je policija podigla ikakvu optužbu protiv njihovog novinara.
 
Hapšenje novinara prijavili su i iz radijske stanice WWNO iz New Orleansa, i potvrdili da je najmanje jedan njihov reporter uhapšen tokom izvještavanja.
 
Posljednji "Black Lives Matter" protesti u SAD-u održavaju su nakon što su američki policajci nedavno ubili dva crnca, a videosnimci incidenata proširili su se društvenim mrežama.