RSF: Vodi se džihad protiv novinara

RSF: Kako se vodi džihad protiv novinara

RSF: Vodi se džihad protiv novinara

Godinu nakon tragičnog napada na redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo, Reporteri bez granica objavili su izvještaj „Džihad protiv novinara“ posvećen ratu militantnih islamističkih grupa protiv medijskih djelatnika..
 
Izvještaj daje osvrt na korijene iz kojih se razvila mržnja prema novinarima, totalitarne ideologije i sisteme koji insistiraju da se novinari potčine ili umru, a pored toga bavi se i propagandnom mašinerijom ekstremističke i nasilne verzije islama koja iskorjenjuje nezavisnu vijest i informaciju.
 
„Džihad se trenutno pozicionira kao jedan od najstrašnijih diktatora među najgorim svjetskim predatorima slobode štampe“, izjavio je Christophe Deloire, generalni sekretar Reportera bez granica.
 
„Nakon Charle Hebdo masakra, ulazimo u period u kojima je ova prijetnja postala globalna. Neće biti moguće zaštiti novinare – a ni sve ljude na svijetu, osim ako ne budemo imali jedno bezrezervno nastojanje da se suprotstavimo ideologijama mržnje koje često imaju državnu podršku. Očuvanje medijske slobode i nezavisnosti je jasno glavni izazov budućnosti ljudske vrste“, dodao je Deloire.
 
U izvještaju se navodi kako se medijska politika Islamske države temelji na dvije osnove - jedna je propaganda, koja uključuje sofisticirane videouratke koje produkuju „medijske brigade“ profesionalnih snimatelja plaćenih i do sedam puta više od pješadije. Pored toga, tu je i ona slika koja se sastoji od hapšenja, kidnapovanja, smaknuća bez pravičnih suđenja i ubistava.
 
U međuvremenu, novinare, koji samo rade svoj posao, vlade optužuju za širenje ekstremističke propagande. Povezanost sa teroristima, odbrana njihovih akcija ili špijuniranje za terorističke grupe, neke su od optužbi s kojima su se suočili novinari u Siriji, Somaliji, Egiptu i Maliju, a sve pod okriljem borbe protiv terorizma.
 
Kompletan izvještaj na engleskom jeziku dostupan je ovdje.
 
Izvor: RSF