Reporteri bez granica pozivaju na oslobađanje vijetnamske novinarke

Na treću godišnjicu hapšenja Reporteri bez granica pozivaju na oslobađanje vijetnamske novinarke

Reporteri bez granica pozivaju na oslobađanje vijetnamske novinarke

Istaknuta vijetnamska novinarka je uhapšena prije tri godine.
 
foto: Amnesty International
 
Istaknuta vijetnamska novinarka i autorica Pham Doan Trang trenutno služi devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za "antidržavnu propagandu", javljaju Reporteri bez granica (RSF) i pozivaju na njeno oslobađanje.
 
Uhapšena je na današnji dan, 6. oktobra 2020. godine, u svom domu u Ho Chi Minh Cityju, gradu poznatijem pod imenom Saigon – najnaseljenijem gradu u Vijetnamu. Pham je u decembru 2021. osuđena na devet godina zatvora zbog "antidržavne propagande".
 
"Novinarka Pham Doan Trang, koja je rizikovala svoj život da bi pružila informacije javnosti, zaslužuje da bude slavljena kao heroj umjesto da je progoni vijetnamski režim. Pozivamo međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na režim kako bi bila oslobođena zajedno sa svim ostalim novinarima i braniteljima slobode medija koji su zatočeni u Vijetnamu", izjavio je Cedric Alviani, direktor RSF-a za Aziju i Pacifik.
 
Mjesec dana prije hapšenja, Pham, osnivačica internet magazina Luat Khoa i The Vietnamese i dobitnica nagrade za slobodu medija RSF-a 2019. godine, objavila je istraživačku knjigu zasnovanu o masakru u selu na periferiji Hanoja.
 
"Njoj je mjesto u redakciji, u univerzitetskim salama za predavanje... a ne u zatvoru. I to ne u zatvoru koji joj ne pruža medicinsku pomoć koja joj je očajnički potrebna. Jedini način da se ova nepravda ispravi je da se ona oslobodi i da se poštuju njena prava ... Vijetnamska vlada uvijek tvrdi da se dostojanstveno odnosi prema građanima, vrijeme je da to i dokaže", istakao je Trinh Huu Long, glavni i odgovorni urednik Luat Khoa.
 
Od hapšenja, 45-godišnja Pham je bila gotovo potpuno odvojena od porodice i prijatelja. U oktobru 2022. prebačena je u zatvor koji je udaljen više od hiljadu kilometara od njene porodične kuće što, kako naglašava RSF, njenoj 81-godišnjoj majci otežava posjete. RSF dodaje da novinarka pati od posljedica infekcije COVID-19 koju je dobila u zatvoru, kao i od hronične upale sinusa, artritisa i ginekoloških problema.
 
U Vijetnamu su novinari koji su u zatvoru gotovo sistematski izloženi maltretiranju i uskraćivanju medicinske pomoći, navodi RSF. Organizacija podsjeća da je novinar Do Cong Duong u dobi od 58 godina 2. augusta 2022. preminuo u pritvoru od posljedica maltretiranja. Takođe, dodaje se da je u augustu 2023. porodica pritvorenog novinara Le Huu Minh Tuana kazala da on boluje od zaraze šugom i da mu je i dalje uskraćena medicinska pomoć.
 
Prema RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija, Vijetnam se nalazi na 178. od 180 zemalja i jedna je od zemalja koja najviše zatvara novinare u svijetu.
 
Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.