Reporter i freelance novinarka ubijeni u Meksiku

Reporter i freelance novinarka ubijeni u Meksiku

Reporter i freelance novinarka ubijeni u Meksiku

Ubistvima dvoje novinara, Meksiko potvrđuje status jedne od najsmrtonosnijih zemalja za medijske uposlenike.
 
Foto: Pixabay
 
Dvije naoružane osobe ubile su reportera Elidia Ramosa Zaratea dok je bio sa još dvije osobe, od kojih je jedna poginula u napadu, u saveznoj država Oaxaca na jugu Meksika.
 
Freelance novinarka Zamira Esther Bautista ubijena je u Tamaulipasu, na istoku zemlje, kada je na nju pucalo više naoružanih osoba dok je ulazila u svoj auto. Bila je dopisnica za novine La Verdad i El Mercurio, prije nego što je postala freelancerka.
 
Ramos je posljednjih deset godina radio kao reporter o kriminalu za regionalne novine El Sur.
 
Urednik novina El Sur izjavio je kako je reporter primio prijetnje jutra kada je ubijen dok je sa drugim kolegama izvještavao o protestima zbog plana za reformu obrazovnog sistema.
 
Ubistvima reportera i freelance novinarke Zamire Esther Bautista broj ubijenih novinara u Meksiku u toku ove godine povećao se na osam, a napade na novinare osudile su međunarodne organizacije za slobodu medija.
 
"Tražimo od zvaničnika da provedu opsežne istrage o ovim kobnim pucnjavama, i da ni pod kojim okolnostima ne isključe mogućnost da se mogu dovesti u vezu sa novinarskim poslovima žrtava", izjavio je Emmanuel Colombie, predsjednik ureda Reportera bez granica za Latinsku Ameriku.
 
Ramos je treći novinar koji je ubijen u državi Oaxaca tokom ove godine, nakon ubistava novinara Marcosa Hernandeza Bautista i Reinela Martineza Cerquede u januaru.
 
Prema Indeksu slobode medija Meksiko se nalazi na 149. mjestu od ukupno 180 rangiranih zemalja.
 
Izvori: RSF, CPJ