Reakcije: Kriminalizacija klevete - medijski mrak će postati surova realnost

Reakcije na usvajanje Nacrta izmjena i dopuna KZ RS: Medijski mrak će postati surova realnost

Reakcije: Kriminalizacija klevete - medijski mrak će postati surova realnost

Osude usvajanja Nacrta kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda.
 
foto: BH novinari
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od Vlade Republike Srpske (RS) da iz daljnje skupštinske procedure povuče Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske (KZ RS) kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda, i poručuje da “nikada neće pristati na medijski mrak i trgovinu našim pravom na slobodu izražavanja”. 
 
Naglašava da neće pristati na bilo kakvu raspravu o Nacrtu ovog zakona te pozivaju novinare/ke, novinarske asocijacije, medije i aktiviste/kinje da stave na stand by ovaj proces, isključe se iz javnih kosultacija i da, kako su naglasili, “ne daju bilo kakav legitimitet Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njegovim političkim satelitima”, navodi se u saopštenju.
 
Odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da usvoji Nacrt smatraju porazom demokratije, slobodnog društva i slobodnog novinarstva.
 
Poziv na neučešće u javnoj raspravi uputila je i organizacija Transparency International (TI). U saopštenju navode da odredbe kojim se u KZ RS uvode krivična djela protiv povrede časti i ugleda, ne mogu biti popravljene i unaprijeđene javnom raspravom, te je jedini način da se one potpuno izbrišu. 
 
“Fingiranje javne rasprave isključivo je u funkciji stvaranja privida učešća javnosti u donošenju odluka”, navodi TI.
 
Organizacija ističe i da su predviđene izmjene višestruko sporne i opasne, da osim što su neusaglašene sa postojećim zakonskim okvirom, "drakonskim" kaznama će se, kako su saopštili, dodatno stvoriti atmosfera straha od iznošenja kritike na rad vlasti.
 
“Uvođenje slobode govora u domen razmatranja u krivičnom postupku, stvoriće brojne prepreke za rad medijskih kuća u cijeloj Bosni i Hercegovini (BiH), ali će uticati i na slobodu svakog građanina da javno govori ili iznosi bilo kakve informacije i stavove”, naveli su u saopštenju.
 
BiH, i svi nivoi vlasti, moraju biti garant slobodi izražavanja, slobodi i nezavisnosti medija i zaštiti novinara/ki, saopštili su iz Udruženja mreža za izgradnju mira, dodajući da će kriminalizacija klevete u RS, ukoliko bi izmjene Krivičnog zakonik RS bile usvojene, pogoršati stanje tih sloboda.
 
“Sloboda izražavanja je garant napretka i demokratskog društva koja se ovom odlukom vraća korak nazad”, navedeli au u saopštenju.
 
Udruženje se protivi usvajanju Nacrta, između ostalog, jer su, kako navode, izmjene i dopune KZ RS suprotne zahtjevima koje BiH mora ispuniti za otvaranje pregovora i punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU). Svoje prigovore na Nacrt su, navode, poslali i NSRS.
 
Reakcija na usvajanje Nacrta je uslijedila i iz Vijeća za štampu i online medije u BiH, gdje navode da se Nacrtom direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja, i da je u izmjenama Krivičnog zakonika RS izostavljen pojam „javni interes“ što je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH. 
 
Podsjećaju na Član 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa u kome piše da „Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika“.
 
Zbog gušenja slobode medija desetine portala u BiH su juče, kako navodi Udruženje BH novinari, zatamnili svoje stranice. Dodaju da je taj mrak još uvijek simboličan, te da ukoliko kleveta bude kriminalizovana na način na koji su to zamislile vladajuće strukture u RS, medijski mrak, ali i mrak za sve slobodnomisleće građane, će postati surova realnost.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.