RAK apeluje: Mediji da profesionalno izvještavaju povodom Dana žalosti

RAK apeluje: Mediji da profesionalno izvještavaju povodom Dana žalosti

RAK apeluje: Mediji da profesionalno izvještavaju povodom Dana žalosti

Medijima se ukazuje na važnost profesionalnog izvještavanja povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

foto: pixabay

Regulatorna agencija za komunikacije u BiH podsjeća medije da u skladu sa profesionalnim novinarskim standardima prate dešavanja vezana za 11. juli koji je proglašen Danom žalosti.

“Agencija apeluje na sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija da odabirom programskih sadržaja ne naruše sjećanje na žrtve, kao i da pokažu saosjećanje sa njihovim porodicama”, poručuju iz RAK-a.

Prema izvještaju RAK-a o kršenju Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija (AVM), prošle godine je utvrđeno da je Alternativna televizija (ATV) prekršila osnovne principe poštivanja ljudskog dostojanstva, etničkih, kulturnih i vjerskih razlika u BiH, zbog čega joj je izrečena novčana kazna od 34 hiljade maraka.

ATV je kažnjena zbog emitovanog programa u kojem su gosti i voditelji vrijeđali i ponižavali žrtve Srebrenice, što je suprotno svim etičkim standardima i odredbama Kodeksa o AVM-u.

“Tendenciozna upotreba ozbiljnih navoda u vezi s dešavanjima u Srebrenici tokom minulog rata od strane voditelja i izjave sagovornika, doveli su do neobjektivnog i jednostranog prikaza obrađene teme, iako je zadatak pružalaca AVM-a u skladu s principima pravičnosti i nepristrasnosti da obezbijede pluralizam mišljenja i ne dozvole da u programima prevlada samo jedna 'istina', odnosno samo jedan stav”, navodi se u izvještaju.

RAK je utvrdio da se ni u narednim izdanjima iste emisije nije obezbijedilo iznošenje mišljenja “druge strane” i kako bi se na taj način eventualno spriječilo da emisijom preovladava samo jedan stav u vezi sa temom. RAK je takav program ocijenio kao ogroman propust koji je emitovan uoči Dana žalosti u Srebrenici.

Prilikom analiziranja tog slučaja, Regulatorna agencija za komunikacije tvrdi nije ulazila u pravne, političke ili historijske okvire koji se povezuju sa dešavanjima u Srebrenici iz jula 1995. godine.

RAK je i ranije kažnjavao medije koji su prekršili osnovne principe Kodeksa o AVM-u, pa je tako 2017. godine Radio-televizija Republike Srpske kažnjena sa 19 hiljada maraka. ATV je 2016. godine dobila pismeno upozorenje zbog istih prekršaja.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.