Raif Badawi dobitnik nagrade za slobodu govora

IPA: Raif Badawi dobitnik nagrade za slobodu govora

Raif Badawi dobitnik nagrade za slobodu govora

Saudijskom blogeru koji je simbol borbe za slobodno izražavanje odano je priznanje dok je on u zatvoru od 2012. godine.

Foto: Wikipedia

Saudijski bloger Raif Badawi dobitnik je nagrade za slobodu govora koju dodjeljuje Međunarodna asocijacija izdavača individuama ili organizacijama koje su značajno doprinijele odbrani i promociji slobode izadavštva. 

Badawi je široj javnosti postao poznat nakon što je uhapšen 2012. godine, i osuđen na deset godina zatvora i hiljadu udaraca bičem zbog vrijeđanja islama i islamskih vrijednosti u svojim pisanjima na web stranici Free Saudi Liberals. Pored toga, bloger je kažnjen i novčanom kaznom od 175.000 funti. 

Supruga blogera, Ensar Haider Mohammed, pozvala je pisce širom svijeta da nastave vršiti pritisak na režime koji ne tolerišu slobodu govora.

"Raif je postao simbol borbe za slobodno izražavanje i prava na objavljivanje ideja. Moj muž je jednom napisao da je sloboda izražavanja 'zrak koji svaki mislilac udiše i gorivo koje pali vatru njegovih ili njenih ideja' i bio je u pravu", napisala je Ensar Haider Mohammed za Guardian.

Novac od nagrade koristit će Fondacija Raif Badawi u nastavku kampanje za oslobađanje blogera i promociju slobode govora u Saudijskog Arabiji. Prošle godine, Badawi je primio nagradu Saharov za ljudska prava.

Izvor: The Guardian, IPA