Promjene za korisnike YouTube-a

YouTube uvodi velike promjene

Promjene za korisnike YouTube-a

Do kraja ove godine korisnici YouTubea mogli bi svjedočiti velikim promjenama jer ova, trenutno najpopularnija stranica za dijeljenje i gledanje videomaterijala, planira uvesti dva nova pretplatnička servisa.

Prvi servis Music Key je već ranije najavljivan i počeo je sa fazom testiranja, a omogućivat će korisnicima da uz mjesečnu pretplatu od 7.99 dolara slušaju muziku bez reklama, istovremeno pokreću druge aplikacije i imaju pristup omiljenim pjesmama i kada nisu online. Drugi planirani servis još uvijek nije imenovan, a bit će značajan korisnicima koji postavljaju videomaterijal na YouTube jer će ga moći dati na korištenje samo premium korisnicima, dok će u ponudi biti i pretplata za specijalizirane sadržaje kao što su dječiji programi, programi za kuhanje i slično.

Time bi YouTube postao platforma koja kombinuje besplatan sadržaj i sadržaj za premium korisnike, koji bi bio prikazivan bez reklama. YouTube je trenutno glavno odredište za pregled videomaterijala, prije svega muzičkih uradaka, i jedna od njegovih glavnih karakteristika do sada je bio upravo besplatan pristup svim sadržajima. Zbog toga se postavlja pitanje na koji način će korisnici ove platforme reagovati na promjene i hoće li biti spremni plaćati svaki mjesec YouTubeu za neometano gledanje sadržaja.

Izvor: The Verge, Ubergizmo