Proglašeni pobjednici nagrade World Press Photo 2024

Proglašene najbolje fotografije prestižne nagrade World Press Photo

Proglašeni pobjednici nagrade World Press Photo 2024

Među najboljim fotografijama je i fotografija iz Pojasa Gaze autora Mohammeda Salema.

foto: WPP Facebook/Mohammed Salem

Prestižnu godišnju nagradu World Press Photo 2024. osvojio je fotograf Reutersa Mohammed Salem za fotografiju Palestinke koja drži tijelo svoje petogodišnje nećakinje u Pojasu Gaze. Djevojčica je ubijena sa svojom majkom i sestrom kada je izraelski projektil pogodio njihov dom u Khan Younisu u Gazi, saopštili su organizatori nagrade.

Fotografija je nastala 17. oktobra prošle godine u bolnici Nasser koju je njen autor Salem opisao kao "moćan i tužan trenutak koji sažima širi smisao onoga što se dešava u Pojasu Gaze".

Mohammed Salem je, kako piše Reuters, skromno primio vijest o World Press Photo nagradi rekavši da to nije fotografija za slavlje, ali da cijeni priznanje i priliku da se ona objavi široj publici.

Glavni urednik Reutersa za fotografiju i video Rickey Rogers je na jučerašnjoj ceremoniji proglašenja dobitnika nagrade u Amsterdamu izjavio da se Salem nada da će ovom fotografijom svijet postati još svjesniji uticaja rata na ljude, posebno na djecu. U objašnjenju žirija navodi se da Salemova pobjednička fotografija “nudi istovremeno doslovan i metaforički uvid u nezamislivi gubitak”.

Prije više od deset godina Salem je dobio nagradu World Press Photo za još jedan prikaz ljudskih žrtava sukoba u opkoljenoj enklavi.

Salem je jedan od četiri autora koji su izabrani za regionalne pobjednike od preko 61.000 prijavljenih fotografija. Prijave je prvo ocjenjivao šestočlani regionalni žiri, a sve pobjednike izabrao je globalni žiri koji se sastoji od predsjednika regionalnog žirija i predsjednika globalnog žirija.

Među pobjedničkim fotografijama su: fotografija koja oslikava porodicu i problem demencije na Madagaskaru autorice Lee-Ann Olwage, fotografija koja prikazuje život migranata u Meksiku autora Alejandra Cegarra i fotografija koja prikazuje ratne traume u Ukrajini čija je autorica Julia Kochetova.

"Svaki od ovih pobjedničkih fotografa je blisko i lično upoznat sa svojim temama. To im pomaže da unesu dublje razumijevanje za nas ostale, što će, nadamo se, dovesti do empatije i saosjećanja. Zahvalan sam na njihovoj posvećenosti, hrabrosti, profesionalizmu i vještini", poručila je izvršna direktorica fondacije World Press Photo Joumana El Zein Khoury.

Fondacija World Press Photo sa sjedištem u Amsterdamu pokrenuta je 1955. godine. Neki od ciljeva fondacije su unaprijediti međusobno razumijevanje i promovisati visokokvalitetne novinarske fotografije.

Izvor: World Press Photo