Preminula Ivanka Džajić

Preminula Ivanka Džajić

Preminula Ivanka Džajić

Nagrađivana novinarka preminula u 69. godini života.

foto: Radio Čapljina

Dugogodišnja direktorica, glavna urednica i novinarka Radiopostaje Čapljina Ivanka Džajić preminula je u 69. godini života.

Rođena je 7. januara 1956. u Brezi gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju. Fakultet političkih nauka, Odsjek novinarstvo, završila je u Sarajevu.

Tokom školovanja je primila niz nagrada za literarne radove, a u 14. godini je napisala scenarij za dramu „Kad se voli- sve se dobro svrši“, koju je u Gradskom kinu izvelo amatersko pozorište iz Breze. U gimnaziji je pisala za školski bilten.

Za vrijeme studija objavljivala je tekstove u dnevnom listu Oslobođenje, a bila je i saradnica Radio Sarajeva. Prvi profesionalni angažman vezan je uz rodnu Brezu u kojoj je, pred kraj njenog studija, počeo izlaziti list „Brezanski rudar“. Od 1979. do 1981. u navedenom listu obavlja posao novinarke, a potom je do 1986. bila i njegova urednica.

Krajem 1986. godine zapošljava se na Radiju Čapljina. Najprije obavlja poslove novinarke i voditeljice programa, a od 1993. do 2021. godine bila je na poziciji direktorice i glavne urednice.

Niz godina je bila saradnica brojnih medijskih kuća, među kojima su: Večernji list, Slobodna Dalmacija, Horizont, Dnevni list, Hrvatski Radio, Radio Herceg Bosne, Federalni Radio, novinska agencija HABENA.

Za svoj rad, Ivanka Džajić i njen radio su nagrađeni brojnim priznanjima i nagradama, među kojima se posebno ističu: Plaketa Općine Čapljina za 1997. godinu, Zahvalnica Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi za 1998., priznanje Vlade Velike Britanije za 2002. godinu i Povelja za saradnju i doprinos promociji Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u 2018. godini.

Ispraćaj Ivanke Džajić će se obaviti danas, 29. februara 2024., u 13:00 sati iz mrtvačnice Kristova Uskrsnuća u Čapljini na groblje Gračina u Vojnićima (Ljubuški) gdje će se održati pokop u 15:30 sati.

Izvor: BH novinari

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.