Preminula mostarska novinarka Amela Rebac

Preminula Amela Rebac

Preminula mostarska novinarka Amela Rebac

Nakon teške bolesti preminula mostarska novinarka i osnivačica kultne radiostanice Studio 88.

foto: Muzički centar Pavarotti / Facebook

Novinarka i osnivačica kultne radijske stanice iz Mostara Studio 88, ali i nekadašnja predsjednica Udruženja BH novinari, Amela Rebac preminula je nakon dugogodišnje borbe s teškom bolesti, javio je Bljesak.info.

Rebac se, kako piše Bljesak, prije 17 godina prestala baviti novinarstvom zbog bolesti, a od 2008. godine je bila zaposlena u Regionalnom sektoru Mostar Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine. Iako se više nije bavila novinarstvom, nastavila je pisati. Prvu knjigu, „Svjedok vremena” objavila je 2012. godine, a sadrži transkript emisija koje je radila od 2000. do 2008. godine i koji predstavljaju dokument o događanjima u Mostaru. 

„Pisala sam i govorila o svim neuralgičnim tačkama Mostara i BiH, pisala sam o konstantnom uništavanju partizanskog spomenika u Mostaru, ulicama koje nose imena ustaških bojovnika, nakaradnom sustavu obrazovanja, neuspjelom projektu međunarodne zajednice ujedinjenja Mostara, političkim elitama koje nas drže u stalnom strahu od rata i sukoba... Pisala sam o Mostaru kojeg više nema, gradu koji se izgubio u nacionalnom“, izjavila je jedne prilike Rebac, prenosi Bljesak.info.

Drugu knjigu je promovisala 2017. godine. „Mostarski kuhar; hrana za dušu i tijelo” je knjiga u kojoj su objedinjeni stari recepti iz hercegovačke kuhinje, ali i zanimljive priče iz Mostara. „Ja pobjednik”, treća knjiga koju je trebala objaviti, priča je o njenoj porodici, njihovoj podršci, kolegama i prijateljima, o medicinskom osoblju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Rebac je svoje prve novinarske korake napravila kao studentica na Radio Mostaru, a godinu prije rata radila je na Radiju B92. Ratne 1993. godine iz Mostara je otišla u Norvešku, gdje je radila za Bosansku poštu i novine naziva Mostar - Mostarcima.

Nakon Daytona u februaru 1996. vratila se u Mostar. 

S tri ratna druga s ratnog radija, kako piše Bljesak.info, počela je raditi na Radiju Hajat, čiji je vlasnik bio novinar Alija Lizde, no njih troje su željeli drugačiji radio – onaj koji će nuditi i imati informacije za cijeli grad, a ne samo za jednu polovinu. Tako se rodila ideja o radiju Studio 88, radiju za cijelu Mostar i građane s obje strane Neretve.

„To je radio na čijim se valovima čulo sve ono što se događa u gradu bez obzira na to kome i gdje ili na kojoj se strani nalazila institucija, slušatelj ili, pak, održava neki događaj. Uspjeli smo 1998. uz pomoć USAID-a i Soroša i pokrenuli prvi profesionalni multietnički radio u Mostaru u kojem su pravila profesije, a ne stranaka bila prioritet“, kazala je u jednom intervjuu Rebac.

Amela Rebac bit će sahranjena 17.10. u 16 sati na groblju Sutina u Mostaru.
 

Izvor: Bljesak, Abraš Radio

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.