Povlačenje Uredbe o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja u RS-u

Povlačenje Uredbe o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja u RS-u

Povlačenje Uredbe o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja u RS-u

MUP RS-a će povući sve ranije izdate prekršajne naloge.

Foto: Wikipedia

Vlada Republike Srpske (RS) je usvojila jučer prijedlog o povlačenju Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja tokom pandemije koronavirusa.

“Razlozi za donošenje ove Uredbe sadržani su u činjenici da su se tokom primjene važeće Uredbe građani pridržavali mjera i uputstava nadležnih organa, te su se o epidemiološkoj situaciji informisali putem zvaničnih obavještenja nadležnih instutucija”, piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a.

U saopštenju se navodi da je u proteklom periodu bilo lažnih vijesti i informacija, ali da “lažne vijesti nisu imale značajniji uticaj na ponašanje građana, funkcionisanje sistema i rad nadležnih organa na sprečavanju širenja zaraze”, zbog čega su se stekli uslovi za povlačenje Uredbe. Prijedlog za povlačenje ove Uredbe poslan je na usvajanje predsjednici RS-a Željki Cvijanović.

Uredba Vlade RS-a o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji RS-a zabranjivala je iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnji kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija. Za kršenje Uredbe predviđene su bile novčane kazne od 1.000 KM do 9.000 KM za fizička, pravna lica i druga odgovorna lica.

MUP RS-a će povlačenjem ove Uredbe povući sve ranije izdate prekršajne naloge koji su izdati u skladu sa ovom uredbom kao i Odlukom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske, a koju je Vlada Republike Srpske stavila 3. aprila ove godine van snage.

Međunarodne organizacije su upozorile da se mjere za sprečavanje širenja panike i dezinformacija mogu koristiti za ograničavanje slobode medijskih sloboda.

Izvor: MUP RS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.