Porodice ubijenih u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ uputile apel medijima

Porodice ubijenih u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu uputile apel medijima

Porodice ubijenih u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ uputile apel medijima

Pozivaju medije da prestanu nanositi bol senzacionalističkim izvještavanjem.

Foto: NUNS

Porodice ubijenih u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu uputili su glavnim i odgovornim urednicima medija pismo sa molbom da promijene način informisanja javnosti o tragediji koja je pogodila, ne samo njih, već i čitavo društvo, objavilo je jučer Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

NUNS je podržao apel porodica i najavio da će pozvati svoje članove i članice da poštuju zahtjeve koje su uputile porodice ubijenih.

Mediji u regiji su prekršili sve etičke i moralne standarde pri izvještavanju o masovnoj pucnjavi u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, koja se desila 3. maja 2023., od koje je preminulo 9 učenika i učenica te radnik obezbjeđenja.

Tabloidi u Srbiji nastavili su i u avgustu senzacionalistički da izvještavaju o ovom slučaju, s fokusom na dječaka koji je pucao na drugu djecu i njegovu porodicu.

Porodice ubijene djece su u apelu zamolile medije da ih prestanu dodatno razarati načinom njihovog izvještavanja.

“Svakodnevnim objavljivanjem 'senzacija' ili 'ekskluzivnih saznanja' (koji su najčešće puni neistina ili poluistina), propraćenih fotografijama maloletnog ubice, kao i sažaljivim objavama i nastupima pojedinih medijskih radnika, političara i drugih učesnika u javnom životu postiže se samo to da nas iznova traumatizujete, a u društvu hranite i gajite kult nasilja i zla”, navedeno je u apelu medijima.

U apelu se pozivaju novinari i urednici da se stave u položaj porodica ubijene djece i da o tragediji ne razmišljaju isključivo kroz broj pratitelja, broj klikova i tiraž novina. Traži se da mediji prestanu objavljivati tekstove i priloge o maloljetniku koji je počinio ubistva i njegovoj porodici, kao i izjave čija je svrha bilo kakav oblik relativizacije ili veličanja njegovog zločina, te da prestanu objavljivati njegove fotografije i uklone one koje su trenutno dostupne na internet stranicama medijskih kuća. Porodice mole medije da, ukoliko žele izvještavati o ovom slučaju, više pažnje posvete ubijenoj djeci, da izvještavaju o njihovim talentima, drugarstvima i aktivnostima.

“Osećamo potrebu i odgovornost da vam prenesemo, kako se mi, roditelji čija su deca ubijena, osećamo svakoga dana, prolazeći pored kioska sa vašim novinama, prateći televizijske programe i društvene mreže. To je nanošenje svakoga dana, svakoga sata, svakoga trena, iznova neopisivog bola. Time kao da se ubistva naše dece iznova događaju i suštinski nikada neće prestati.”

Dodali su da tolika eksploatacija ovog zločina, sa fokusom na ubicu, njegovu porodicu, s toliko poluistina i laži, čine da se društvo potpuno isprazni od emocija i mogućnosti istinskog saosjećanja.

“Poštujte naš bol i uslišite naše molbe, ne samo kao urednici ili zaposleni u nekoj kompaniji, već, pre svega, kao ljudi”, navedeno je u apelu.

Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.